Grondhuur betalen, een ellendige lijdensweg
18 May, 10:14
foto


Ik heb een grote klacht over het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Ik deel dit verhaal in de hoop dat er een verandering kan komen. Het betreft hier de gang van zaken rondom het betalen van de grondhuur van een perceel, een zaak waarmee bijna de helft van Suriname te maken heeft.

Ik ben een doorsnee burger van Suriname en wilde donderdag mijn grondhuurverplichtingen nakomen en gaan betalen. Ik heb de gewoonte om mezelf altijd goed voor te bereiden zodra ik naar de stad moet komen om zaken te regelen en af te handelen, vanwege de grote reistijd en enkele vervelende ervaringen uit het verleden betreffende het Domeinkantoor.

Ik kan mij nog herinneren dat er in november 2023 een papier heeft gehangen bij de ingang van het Domeinkantoor aan de Prins Hendrikstraat waarop stond geschreven: "Tot nader orde kan er geen grondhuur betaald worden tot en met januari 2024".

Ik dacht, laat mij op de website kijken van het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer of ik daar info betreffende grondhuurbetalingen kan vinden en wat je bijvoorbeeld allemaal moet meenemen aan stukken. Helaas was er niets te vinden.

Ik ben toen op zoek gegaan naar een telefoonnummer om er even later achter te komen dat er geen enkel telefoonnummer bestaat om het betreffende kantoor te bereiken. Ik heb toen gekeken naar alle telefoonnummers van het betreffende ministerie en kwam uit op de volgende website:

https://gov.sr/ministeries/ministerie-van-grondbeleid-en-bosbeheer/contact/

Ik heb van alle nummers op die pagina de volgende telefoonnummers gebeld voor informatie: telnrs. 470700, 474332, 474684, 470876, 743127, 476615, 479431. Geen enkel werd beantwoord!

Door de nood gedwongen heb ik toen de klachtenlijn van de overheid geprobeerd op telefoonnummer 1940 en nummer 532267. Heb meerdere keren gebeld en er werd geen enkele keer opgenomen. Van een kennis die bij de overheid werkt, ontving ik nog het telefoonnummer van de directeur van ROGB 470701 en het telefoonnummer van het ministerie zelf: 741178 en van Doerdjan secretariaat ROGB 470788. Het droevige is dat op geen enkel telefoonnummer wordt gereageerd, ook niet na meerdere pogingen.

Tot mijn grote spijt ben ik toen maar op de gok naar de stad gekomen om grondhuur te betalen aan de Prins Hendrikstraat...

Ter plekke aangekomen was er bij binnenkomst niemand die je opvangt of een bord dat je verwijst. Ik ben dus net als de andere bezoekers aldaar, gaan staan voor het eerste loket links. Daar hebben zij aan mij bevestigd, toen ik aan de beurt was, dat er inderdaad geen enkel telefoonnummer is om hen te bereiken en hoorde ik dat ik bij het verkeerde loket stond. Ik moest mij verderop in de hal aanmelden bij een ander loket.

Aldaar kreeg ik het treurige bericht dat ik geen grondhuur kan betalen, waarschijnlijk pas in oktober omdat momenteel andere districten aan de beurt zijn (zie bijlage). Toen ik weer vroeg hoe ik met het kantoor in contact kan treden rond oktober om te verifiëren of mijn district daadwerkelijk aan de beurt is, kreeg ik nogmaals te horen dat ik daarvoor dan toch weer naar het kantoor moet komen in de stad!


Dit is een respectloze en zeer mensonterende behandeling. Het geeft je het gevoel dat je niets waard bent en niet wordt geteld, terwijl al de salarissen van het personeel worden betaald uit de zakken van de mensen die daar voor het loket staan. Het ontbreekt er aan motivatie, aan dienstbaarheid, aan beschaving, aan respect en menselijkheid.

Gelukkig had ik nog de moed om door te vragen. Ik vroeg welke stukken ik moest meenemen. Het antwoord was: "U moet het vorige betaalbewijs meenemen". Ik zei dat ik die niet meer had. "Oh dan moet u met een hypothecair uittreksel komen". Maar wie weet dat? En hoevelen zullen dus voor niets komen, omdat deze info negens te vinden is.

Maar ik dacht meteen, dan moet ik eerst zeker weten dat ik betalen kan in oktober, want anders verloopt mijn hypothecaire uittreksel. Ppfff…

Wat mij verder opviel was dat het kantoor leek op een dorp in het binnenland. Niet alleen achter de loketten, maar ook toen er een zijdeur openging van een kantoorruimte, zag ik niets terug van de multiculturaliteit van onze bevolking. Ik vroeg mij af waar al die oude personeelsleden gebleven zijn die ik kende van vóór de verkiezingen? Zitten die thuis? Zijn díe misschien de spookambtenaren geworden, meneer Santokhi?

Ik heb een voorstel aan de minister: Kan de persoon die toentertijd het Glis-kantoor heeft gereorganiseerd en gemoderniseerd, waardoor je nu met 1 druk op de knop je hypothecaire uittreksel kan opvragen en betalen, of een kopie van je perceelkaart kan aanvragen, ook dit kantoor aanpakken, zodat je via internet je aanvragen kan doen, je betaling kan regelen en info kan vinden.

Het is toch droevig dat je om geld te brengen voor de overheid, je zoveel moeite moet doen. Mw. Vorswijk krijgt voor hervormingen en transparantie een grote onvoldoende en levert een minpunt op voor de ABOP.

Het besef dat de mensen ín de rij van een loket de salarissen betalen van de mensen achter het loket, moet in Suriname nog wel doordringen!

Een diep teleurgestelde burger van Suriname,

C. Tollens
Advertenties