Zeepiraten slaan opnieuw toe voor monding Marowijnerivier
02 Mar 2018, 16:54
foto
Binnen een week is een tweede vissersvaartuig aangevallen door zeepiraten voor de monding van de Marowijnerivier.


Opnieuw is een vissersboot het slachtoffer geworden van zeepiraten. Het vissersvaartuig Bryan is woensdag beschoten door zeepiraten voor de kust. Vorige week schoten zeepiraten een kapitein van een vissersboot dood. De overige vissers werden mishandeld en beroofd van onder andere hun visvangst en buitenboordmotor. De aanval van woensdag heeft zich op ongeveer dezelfde plek aan dichtbij de monding van de Marowijnerivier, voor Matapica, voorgedaan.

Het is de bemanning van de boot gelukt om zich van haar aanvallers te ontdoen. Van de vijf bootsmannen hebben twee verwondingen opgelopen door de pellets van de geweerschoten van de aanvallers. Een arbeider is gewond geraakt aan zijn oog en is onder medische behandeling. Mark Lall, voorzitter van het Visserscollectief, betreurt het dat de autoriteiten niet optreden. Aan Starnieuws zegt hij dat ze aan de bel gaan trekken bij de Kustwacht, de Marine en bij het Ministerie van Justitie en Politie.

Het lijkt erop alsof de zeepiraten hun activiteiten hebben verplaatst. In het Coppenamegebied vonden jarenlang de meeste aanvallen van zeepiraten plaats. Maar sinds de marine er nu patrouilleert, is het “sinds jaren weer veilig vissen” in het gebied, weet Lall. Hij wil dat hetzelfde wordt gedaan voor de kust bij Marowijne. Hij vreest dat de aanvallen op de vissers zullen toenemen. Dit is nu het tweede geval binnen een week.

Maandag hebben de Maritieme Politie en de Kustwacht het lijk van de doodgeschoten kapitein van een vissersboot dichtbij de monding van de Marowijnerivier, geborgen. Zeerovers hebben bij hun aanval de kapitein doodgeschoten. De overige vissers van de aangevallen boot werden op de kustlijn achtergelaten. De zeepiraten waren in drie boten. Het is ze deze keer niet gelukt om de aanvallen boot te enteren.

Twee dagen na de aanval op 21 februari, kregen de overvallen bemanning hulp van andere vissers. Het Visserscollectief heeft een donatie gedaan aan de familie van de doodgeschoten kapitein. “De familie heeft het moeilijk,” zegt Lall.
Advertenties

Saturday 20 April
Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April