SRD in een jaar bijkans de helft minder waard
25 May 2016, 02:28
foto


De officiële koers vastgesteld door de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die een indicatie geeft van de financiële transacties die gedaan zijn, blijft schommelen. De richtkoers voor vandaag is SRD 6,43 voor de US dollar. De opkoopprijs van de US dollar is SRD 6,23. De koersen verschillen per bank of cambio. De officiële wisselkoers voor de US dollar is in vergelijking met een jaar geleden met SRD 3,08 gestegen. Op 25 mei 2015, de dag van de verkiezingen was de koers van de CBvS SRD 3,35 voor de US dollar. De waardevermindering van de SRD is bijkans de helft in een jaar tijd. De koers is met bijkans honderd procent toegenomen.

Sinds de wisselkoers van SRD 4,04 is losgelaten per 22 maart, is er nog steeds geen sprake van een uniforme koers. De meeste handelszaken hanteren SRD 6,90 voor de US dollar. Diverse banken en cambio's concurreren elkaar. Omdat er onvoldoende deviezen zijn, kan de koers niet worden ondersteund door de CBvS. De vraag is groter dan het aanbod.

Door de waardevermindering van de SRD neemt de koopkracht af. De omzet van de meeste zaken is met ongeveer 30% afgenomen. De consumentenprijzen zijn in vergelijking met april vorig jaar en april dit jaar met gemiddeld 46,1% gestegen. Dit blijkt uit de cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek.

President Desi Bouterse deelde een jaar geleden tijdens een presentatie mee dat de economische perspectieven rooskleurig zijn ondanks externe schokken. Hij gaf aan dat de internationale reserves ingezet zijn ter verdediging van de wisselkoers. "De valuta-interventies waren gerechtvaardigd, omdat de deviezenverdiencapaciteit er goed uitziet," zei de president op 8 mei vorig jaar. "Ondanks een turbulente internationale economische omgeving, heeft Suriname een gezonde groei doorgemaakt en heeft uitstekende groeivooruitzichten."
Advertenties