Bouterse: Gezonde groei en uitstekende perspectieven
08 May 2015, 17:07
foto
Bronnen:ABS (2008-2012); Planbureau: 2014-2016 (projecties)


President Desi Bouterse stelt dat de economische perspectieven rooskleurig zijn ondanks externe schokken. Hij geeft aan dat de internationale reserves ingezet zijn ter verdediging van de wisselkoers. "De valuta-interventies waren gerechtvaardigd omdat de deviezenverdiencapaciteit goed uitziet". Dit zei Bouterse vandaag tijdens een presentatie voor onder andere ministers, Assembleeleden, coalitiepartners en de pers. "Ondanks een turbulente internationale economische omgeving, heeft Suriname een gezonde groei doorgemaakt en heeft uitstekende groeivooruitzichten", zegt de president.

Op een persconferentie daarna heeft de president de kritiek van de oppositie weggewuifd als zou er een funest financieel-economisch beleid gevoerd zijn. Bouterse merkt op dat hij met 'precaire financiële situatie' niet heeft bedoeld dat er geen geld is. Hij haalt aan dat grote projecten zijn getemporiseerd. Deze worden op een later tijdstip uitgevoerd. Betalingsachterstanden van 'de kleine man' worden ingelopen. Hij benadrukt dat er minder inkomsten het land binnenkomen door de daling van de prijs van goud en olie. De inkomsten uit de bauxietsector zijn tot nul gereduceerd.

Critici hebben aangegeven dat de monetaire reserves enorm is geslonken en op internationaal onverantwoord niveau zijn gedaald. Bouterse deelt mee dat de internationale reserves op het niveau van 3,3 maanden import van niet-mijnbouw gerelateerde goederen en diensten zijn. "Via de swap-overeenkomst met China zal de tijdelijke daling van de internationale reserves worden versterkt. Ook zal de druk op de internationale reserves heel binnenkort sterk afnemen vanwege de vervanging van brandstof importen door Staatsolie".

Bouterse is optimistisch gesteld. Dit stelt hij op basis van:
- Nieuwe investeringen in de goudsector
- Uitbreiding van de Staatsolie raffinaderij
- Kaloti's state of the art goudraffinaderij
- Versterking sociale weerbaarheid bevolking: pensioenwet, ziektekosten, minimumloon, sociale voorzieningen en huizenbouw.
- Gezonde en groeiende financiële sector.
- Internationale credit rating heeft stabiele outlook.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May