Verhoging stroom en water bij rekening oktober merkbaar
05 Oct 2015, 00:01
foto
Abonnementskosten per fase stroom. Vastrecht is afgeschaft.


Hoewel de nieuwe tarieven voor elektriciteit en water per 1 oktober zijn ingegaan, zijn de exacte prijzen nog niet vastgesteld. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt aan Starnieuws, dat verder gesproken wordt met het bedrijfsleven en de vakbeweging om de definitieve prijs vast te stellen. Voor de eerste zes maanden zal 60% van de verhoging worden doorberekend. Na drie maanden zal 20% erbij worden betaald en per 1 oktober 2016 de rest. Bij de rekening van half september tot half oktober zal het nieuwe tarief merkbaar zijn. Zondagavond was er een spoedbijeenkomst met minister Dodson en de bedrijfslevensorganisaties. Er is geen overeenstemming bereikt, aangezien er weer enkele veranderingen zijn aangebracht. Er wordt deze week verder gesproken.

Het vastrecht dat betaald werd, is nu afgeschaft. In plaats daarvan zal per fase stroom een abonnement bij Energie Bedrijven Suriname (EBS) worden betaald. Wie 1 fase stroom-aansluiting heeft, betaalt SRD 10,85 voor het maandelijkse abonnement. Voor 2 fase is het tarief SRD 16,50 en voor 3 fase SRD 18,25 voor huishoudens en sociale instellingen. Daarnaast wordt voor het verbruik betaald in verschillende tariefgroepen. Er is ook rekening gehouden met een sociaal tarief voor de minst draagkrachtigen.

Het bedrijfsleven is het niet eens met de berekening van de kostprijs voor de grootverbruikers. De groep moet meer betalen dan de kostprijs. De regering gaat ervan uit dat binnen het bedrijfsleven, grootverbruikers meer kunnen betalen. Dit is een soort solidariteitsheffing. Hier is het bedrijfsleven het totaal niet mee eens, aangezien er sprake is van subsidie. De werkgeversorganisaties vinden dat het solidariteitsprincipe al tot uiting komt in het belastingstelsel waar de brede schouders de zwaarste lasten dragen.

Verschillende abonnees van EBS hebben afwijkende stroomrekeningen ontvangen voor de afgelopen maand. Minister Dodson om duidelijkheid gevraagd, zegt dat de meteropnames niet altijd consequent zijn doorgevoerd. Hier is streng op gelet de afgelopen periode. Hierdoor komt het dat diverse mensen een hogere rekening hebben gekregen, terwijl anderen weer minder hebben betaald. Wie onterecht is aangeslagen, kan dit doorgeven aan de EBS, via de klachtenlijn of klantenservice.
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April