Suriname biedt China geografische voordelen
03 Jun 2013, 08:00
foto
President Bouterse en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in Port of Spain, de hoofdstad van Trinidad en Tobago (Foto: Xinhua)


President Desi Bouterse heeft China de geografische voordelen van Suriname aangeboden als link voor de samenwerking tussen Beijing en Latijns-Amerika. Hij heeft dat gedaan in een afzonderlijk gesprek met de Chinese president Xi Jinping op Trinidad en Tobago.
President Xi heeft toegezegd dat hij de samenwerking met Suriname en Barbados zal uitbreiden. Hij heeft afzonderlijke gesprekken gevoerd met president Bouterse en de premier van Barbados, Freundel Stuart.

Xi is op staatsbezoek op Trinidad en Tobago. In gesprek met president Bouterse zei Xi dat Suriname de meeste overzeese Chinezen in het Caribisch Gebied herbergt en dat de Chinese cultuur een belangrijk onderdeel is van de Surinaamse pluralistische cultuur.

Hij heeft erop gewezen dat dit jaar de 160ste verjaardag markeert van de aankomst van de Chinezen in Suriname. Xi vindt dat de twee partijen deze gelegenheid moeten vieren en opdragen aan hun traditionele vriendschap.

Algemene samenwerking
Xi heeft voorgesteld dat Suriname en China de communicatie tussen de overheidsinstanties, de wetgevende en politieke organen te verbeteren. Er is ook gesproken over uitbreiding van de samenwerking in de bouw van infrastructuur, bosbouw, mijnbouw, olie, waterbesparing en andere sectoren met betrekking tot het welzijn van mensen.

Suriname zal binnenkort het roulerend voorzitterschap van de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) overnemen. China heeft zich bereid verklaard om de handen ineen te slaan met Suriname om de algemene samenwerking tussen China en Latijns-Amerika te bevorderen.

Blijvende steun
President Bouterse heeft gezegd dat zijn land zich blijft inzetten voor versterking van de vriendschappelijke banden met China. Hij hoopt op blijvende steun van China op gebieden zoals economische ontwikkeling en talent training.

Suriname is ook bereid in te spelen op zijn geografische voordelen en te dienen als een link voor de samenwerking tussen China en Latijns-Amerika, sprak Bouterse.

Trinidad en Tobago is de eerste etappe van Xi's Latijns-Amerika tour. Hij is zondag op Costa Rica aangekomen en zal Mexico aandoen, om vervolgens te reizen naar Californië voor een topontmoeting met de Amerikaanse president Barack Obama.
Advertenties

Tuesday 16 April
Monday 15 April
Sunday 14 April