Opiniepeiling: VHP heeft nog de lead; gevolgd door NDP en NPS
De Nederlandse toponderzoeker in politieke opiniepeilingen, Maurice de Hond van Viewture, en Carlos Durham van LC Media hebben in maart en april 2025 opnieuw politieke peilingen uitgevoerd in Suriname. In 2015 voerden De Hond en Durham ook al peilingen uit, waarbij werd voorspeld dat de NDP een verpletterende verkiezingswinst zou behalen, met 26 zetels. Dit zorgde destijds voor veel ongeloof en beroering in de samenleving, maar vijf weken later bleek de uitslag vrijwel correct te zijn. Volgens de UNDP behoorde deze peiling tot de beste die er wereldwijd tot dan toe waren uitgevoerd.
Bij de recent uitgevoerde peilingen is een duidelijke trend zichtbaar. De grote partijen die altijd hebben geprofiteerd van het districtenstelsel – de VHP en de ABOP – vallen terug in zetels. Dit is echter niet per se omdat hun aanhang kleiner is geworden, maar vooral door de verandering van het kiesstelsel. Zo behaalde de VHP in 2020 in Nickerie 11.783 stemmen. Volgens het districtenstelsel leverde dit de VHP daar vier zetels op. Volgens het nieuwe stelsel, waarbij sprake is van landelijke evenredigheid, leveren deze 11.783 stemmen nu maximaal twee zetels op, uitgaande van een kiesdeler van 5.750 bij een opkomstpercentage van 75%, zoals berekend door deskundige Lothar Boksteen. Deze trend zie je ook in Saramacca en Commewijne.
Hetzelfde geldt voor de ABOP, die eerder gemakkelijk zetels binnenhaalde in districten met relatief weinig inwoners: Brokopondo, Sipaliwini en Marowijne. Het voordeel van het districtenstelsel voor deze twee grote partijen is daarmee weggevallen.
NPS grootste groei doorgemaakt
Volgens de huidige peiling levert de VHP drie zetels in en komt uit op 17 zetels (plus of min 1), maar blijft daarmee de grootste partij in politiek Suriname. De NDP blijft de tweede grote politieke partij en komt uit op 14 zetels (plus of min 1). Ook de NDP verliest niet echt aanhang, maar levert twee zetels in ten opzichte van de verkiezingen van 2020. Dit betreft de twee zetels die de partij won in het kleinste kiesdistrict Coronie, met slechts 919 stemmen. Deze 919 stemmen leveren nu niet eens een vijfde zetel op. Het aantal zwevende kiezers is 10% landelijk volgens de peiling. De NPS is de partij die de grootste groei doormaakt en stijgt van drie zetels in 2020 naar tien zetels in 2025. Zij is daarmee de derde grootste partij geworden. De ABOP valt terug en houdt van de acht zetels nu nog vier zetels over in 2025. PL en A20 behalen beide 4% van de stemmen en houden daar elk twee zetels aan over. Dat betekent dat A20, die in 2020 nog geen zetel behaalde, nu wel vertegenwoordigd is.
De BEP, die 3% van de stemmen behaalt, behoudt de twee zetels die zij momenteel ook heeft. Geen van de overige partijen of combinaties behaalt verder een zetel. Voor alle partijen die een zetel behalen geldt een marge van plus of min één zetel.
Publiek niet tevreden over regering
Op de vraag of men tevreden is over de regering-Santokhi/Brunswijk, antwoordt slechts 9% van de kiezers bevestigend. Een meerderheid van 56% geeft aan ontevreden te zijn over het beleid van de huidige regering, waarvan meer dan de helft zegt zelfs zeer ontevreden te zijn. Opvallend is dat bij de VHP-stemmers 25% tevreden is over het beleid van de regering-Santokhi/Brunswijk, terwijl 23% ontevreden is.Op de vraag of Suriname er beter aan toe is dan vijf jaar geleden, geeft een ruime meerderheid van 66% van de kiezers aan dat het slechter is geworden. Bijna de helft daarvan zegt zelfs dat het veel slechter is geworden. Dertien procent vindt dat de situatie praktisch onveranderd is gebleven. Nog geen vijfde deel van de kiezers vindt dat het beter is geworden. Opnieuw zijn er duidelijke verschillen zichtbaar bij de VHP-kiezers: 48% geeft aan dat het beter is geworden, terwijl 34% zegt dat het slechter is geworden. Van de kiezers van de andere partijen vindt slechts 5% dat het nu beter is dan vijf jaar geleden.
En ondanks dat de meerderheid van de kiezers ontevreden is over het beleid van de regering-Santokhi/Brunswijk, geven toch meer kiezers de voorkeur aan Chan Santokhi als president na de aanstaande verkiezingen dan aan de overige presidentskandidaten.
Santokhi krijgt 26% van de kiezers achter zich. Zijn ‘gedoodverfde tegenkandidaat’ van de NDP, Jennifer Simons, krijgt 22% van de stemmen. Op een verrassende derde plaats volgt Ashwin Adhin van de NDP, die heeft aangegeven dat hij de presidentskandidaat moet zijn van de paarse partij, met 10% van de stemmen. Hij wordt direct gevolgd door de voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, met 9%.
De overige genoemde presidentskandidaten – Ronnie Brunswijk (ABOP), Bronto Somohardjo (PL), Steve Reyme (A20), Ronnie Asabina (BEP), Krishna Mathoera (VHP), Ingrid Bouterse (NDP) en Angelique del Castilho (DA’91) – worden nauwelijks genoemd door de kiezer als hun voorkeurskandidaat. Van de VHP-stemmers uit 2020 kiest 58% voor Santokhi, en van de NDP-stemmers uit 2020 kiest 46% voor Simons.
Kijkt uit naar olie- en gas
Wanneer de kiezer wordt gevraagd waar de nieuwe regering prioriteit aan moet geven, zegt ruim 37% dat er in de eerste plaats gewerkt moet worden aan het herstel van de economie. Het goed functioneren van de gezondheidszorg komt met 21% op de tweede plaats. Corruptiebestrijding blijft belangrijk en komt op de derde plaats, met 17% van de kiezers die dit als hoogste prioriteit zien. Het verbeteren van het onderwijs wordt door 10% als belangrijkste aangeduid. Het verhogen van de productie en het versterken van de koopkracht worden elk door 6% van de kiezers als prioriteit genoemd voor de komende regering.Ten slotte is de kiezer gevraagd waaraan de inkomsten uit de olie- en gassector, vanaf 2028 – waar heel Suriname reikhalzend naar uitkijkt – moeten worden besteed. De drie mogelijkheden worden vrijwel evenveel genoemd. Dertig procent van de kiezers vindt dat de inkomsten vooral naar een staatsinvesteringsfonds moeten gaan. Iets meer kiezers (31%) vinden dat deze inkomsten vooral moeten worden gebruikt om de kosten van de staat te dekken. Een nog iets groter deel (33%) vindt dat de inkomsten vooral moeten worden verdeeld onder de bevolking.
Viewture en LC Media publiceren een week vóór de verkiezingen de resultaten van een nieuwe zetelpeiling!
Vandaag
Gisteren
- Illegale landingsbaan Ston Dansi vernietigd
- Apoera klaar voor praktijkonderwijs: bewoners maken schoon
- Subhas Mungra: IMF-programma verergert armoede en verzwakt economie
- OM pakt celcapaciteit aan: gescheiden opvang verdachten
- Wan Okasi wint rechtszaak; oude situatie hersteld
- Psychiatrisch patiënt slaat moeder met ijzeren voorwerp
- Blokkade Ingi Kondre opgeheven na toezegging overleg met LVV-top
- SATCA: TCT faalt in aanpak veiligheidsproblemen
- €10.000 en waardebonnen buitgemaakt bij Golfclub
- WHO-lidstaten keuren pandemie-akkoord goed, VS afwezig
- Landbouwers Coronie blokkeren weg: Zijn de loze beloften zat
- Vluchtnummer: 50 2505
- Suriname en Guyana zetten in op duurzame samenwerking
- Nog meer regen vandaag
- Taxiën door de politiek: Grondenrechten en gezondheidszorg speerpunten Pikin Slee
- JVC 2025 hekelt mediashow president: ondemocratisch en schadelijk
- Column: Laat jouw stem niet verloren gaan; 17 zetels in het geding
- Grassalco opent Guysure Aggregate & Sands Inc. in Guyana
Eergisteren
- AKMOS: 'Stemmen is óók ondernemen
- OM geeft update over SLM-zaak en PanAm-klacht
- WHO-leden stemmen voor wereldwijde pandemieovereenkomst
- Geen school op 26 mei vanwege verkiezingen
- Man overlijdt na val uit laadbak pick-up
- Vijf jaar parlementaire prestaties en wetgeving in boekwerk
- Korpschef: Bevordering KPS-leden symbool van groei en integriteit
- Krappahoeklaan krijgt nieuwe asfaltlaag op vooravond verkiezing
- Misiekaba roept op tot bundeling; NDP kan zich geen verlies permitteren
- Voorlichting stemproces ook voor kiezers met visuele beperking
- President opent woningbouwproject Pan American in Nickerie
- Regen en bewolking houden aan
- Taxiën door de politiek: Iedereen voor zijn eigen zak, wat gebeurt er met het volk?
- Durham: Geen 2e peiling vanwege kritiek en ongewijzigde situatie
- Bronto Somohardjo nieuwe leider van Pertjajah Luhur