Wetsontwerp 8ste volkstelling met algemene stemmen aangenomen
10 Dec 2011, 02:00
foto


In augustus 2012 zal in Suriname de 8ste volkstelling worden gehouden. Hiertoe heeft het parlement vrijdagavond met algemene 33 stemmen goedkeuring gegeven aan het wetsontwerp. De telling is volgens de ministers Soewarto Moestadja (Binnenlandse Zaken) en Adelien Wijnerman (Financiën) niet alleen een sociaal culturele verplichting. De census past binnen het beleid van de regering om de verkregen data te kunnen gebruiken om de ontwikkeling te meten en verder op gang te helpen. “Ingrediënten voor goed bestuur”, zegt Wijnerman.

De census zal het land US$ 5 miljoen kosten. Iets meer dan US$ 4 miljoen is voor volkstelling terwijl de rest wordt aangewend om de meer dan 1600 enquêteurs te betalen en het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) te versterken. Bij de behandeling van het wetsontwerp, dat in drie ronden over ongeveer vier uren heeft plaatsgevonden, hebben verschillende parlementariërs erop gewezen dat de volkstelling effectiever gebruikt moet worden voor beleidsdoelen en de gemeenschap die ook moet kunnen merken. Ook vragen zij dat de regering vooraf een goede informatiecampagne houdt waardoor net als voorgaande keren een response vanuit de gemeenschap van boven de 90 procent mag worden verkregen. Wijnerman verwacht dat het 95 procent zal zijn.

Een vereiste
De eerste volkstelling vond plaats in 1921. Daarmee is ook de basis gelegd van het bevolkingsregister. Volkstellingen zijn internationaal een vereiste van de Verenigde Naties en wel om de tien jaar. Er zijn in Suriname zeven volkstellingen gehouden. De laatste telling was in 2004. Deze was een vervanging van de census van 2003, waarvan de resultaten door een brand verloren zijn gegaan. De regering heeft behoefte aan een telling omdat er volgens haar belangrijke veranderingen zich hebben voorgedaan onder de bevolking, zonder dat er volkstellingsresultaten beschikbaar kwamen om die veranderingen te meten.

Tijdens de behandeling is ook de vragenlijst, die bij de census gebruikt zal worden, onder de loep genomen. Een aspect dat nogal verwarrend werkt voor enkele parlementariërs is het feit dat de persoon die wordt geïnterviewd zelf mag bepalen tot welke etnische groep die behoort. Volgens enkele leden brengt dat de betrouwbaarheid van de telling in gevaar. Anderzijds heeft het parlement de regering gevraagd er op te letten dat de verstrekte informatie van de burgers niet voor andere doeleinden wordt gebruikt. Minister Wijnerman zegt dat in de wet de enquêteurs gebonden zijn aan een geheimhoudingsplicht.

Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS) zei tijdens de rondvraag dat het niet mag ontgaan dat de oppositie heeft meegewerkt aan de aanname van het ontwerp. Van de 33 stemmen, waren acht van de oppositie. De coalitie was met 25 assembleeleden vertegenwoordigd, net niet genoeg om rechtsgeldig te kunnen vergaderen.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April