Panamakanaal wil nieuw waterreservoir voor oversteek schepen
09 Jul, 14:48
foto
Vrachtschepen varen door de sluizen van Agua Clara aan het Panamakanaal, in Colon, aan de rand van Panama City, Panama. (Foto: Reuters)


Het Panamakanaal verwacht binnen zes jaar een miljard dollar kostende bouw van een nieuw waterreservoir te voltooien dat de doorgang van 36 schepen per dag zal helpen garanderen, zei de beheerder van de mondiale waterweg maandag.

Het Indio River-reservoirproject zou onderdeel worden van het netwerk van bestaande kunstmatige meren die een veilige doorgang door het kanaal mogelijk maken en water voor menselijke consumptie leveren.

"We kijken naar zes jaar", zei kanaalbeheerder Ricaurte Vasquez. Hij zei dat het project "een beetje meer zekerheid zou bieden om 36 transits per dag te behouden, en een hoger niveau van betrouwbaarheid voor de route."

Vorige maand zei het Panamakanaal dat, nadat de recente regenval het waterpeil had doen stijgen, het totale aantal beschikbare slots in zowel de Neopanamax- als de Panamax-sluizen na 5 augustus zou toenemen tot 35 slots.

Door de toegenomen regenval in de afgelopen maanden heeft het kanaal, het op één na grootste ter wereld, zijn stroomgebied kunnen aanvullen, wat heeft geleid tot een toename van het aantal doorvoerroutes, die vorig jaar ernstig beperkt waren vanwege de droogte.

Ricuarte schatte dat het project ongeveer 1,2 miljard dollar zou kosten, plus nog eens 400 miljoen dollar aan investeringen in naburige gemeenschappen.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July