Recordbrekende hittegolf verschroeit miljoenen mensen in de VS
08 Jul, 03:07
foto
De Amerikaanse National Weather Service heeft de waarschuwing voor extreme hitte voor een groot deel van het zuidwesten, tot en met vrijdag verlengd. (Foto: AFP)


Een langdurige hittegolf bedreigt ongeveer 130 miljoen mensen in de VS met recordtemperaturen van kust tot kust, wat de weg vrijmaakt voor meer potentiële records in de komende dagen. De National Weather Service heeft waarschuwingen voor extreme hitte uitgebreid, omdat steden als Ukiah, Livermore, Las Vegas en Phoenix gevaarlijk hoge temperaturen melden en brandweerlieden bosbranden bestrijden die worden verergerd door de extreme hitte.

Ongeveer 130 miljoen mensen werden dit weekend en worden volgende week bedreigd door een langdurige hittegolf die records brak of evenaarde met gevaarlijk hoge temperaturen en die naar verwachting van de oostkust tot de westkust nog meer zal verbrijzelen, aldus voorspellers.

Ukiah, ten noorden van San Francisco, bereikte zaterdag een temperatuur van 47 graden Celsius, waarmee het stadsrecord voor de datum werd verbroken en het record aller tijden werd geëvenaard. Livermore, ten oosten van San Francisco, bereikte 43,8 °C, waarmee het dagelijkse maximumtemperatuurrecord van 42,7 °C werd verbroken dat meer dan een eeuw geleden in 1905 werd gevestigd.

Las Vegas evenaarde het record van 46 °C, voor het laatst bereikt in 2007, en Phoenix bereikte een top van 45,5 °C, net onder het record van 46,7 °C uit 1942.

De National Weather Service zei dat het de waarschuwing voor extreme hitte voor een groot deel van het zuidwesten tot en met vrijdag verlengt.

"Een gevaarlijke en historische hittegolf is nog maar net begonnen in het hele gebied, met temperaturen die naar verwachting zullen pieken in de periode van zondag tot en met woensdag", aldus de National Weather Service in Las Vegas in een bijgewerkte voorspelling.

In Las Vegas, waar het kwik om 10.30 uur lokale tijd de 37,7 graden Celsius bereikte, zei Marko Boscovich dat de beste manier om de hitte te verslaan is door aan een gokautomaat te zitten met een koud biertje in een casino met airconditioning.

"Maar weet je, nadat het drievoudige cijfers heeft bereikt, is het voor mij ongeveer hetzelfde", zei Boscovich, die zaterdagavond vanuit Sparks, Nevada op bezoek was om een ​​Dead & Company-concert in de Sphere bij te wonen. "Misschien spelen ze een van mijn favorieten: 'Cold Rain and Snow.'"

In vochtigere delen van het land kunnen de temperaturen oplopen tot boven de 100 ongeveer 38 °C in delen van de Pacific Northwest, het midden van de Atlantische Oceaan en het noordoosten, zei Jacob Asherman, een meteoroloog van de weerdienst.

Meteorologen voorspelden dat de temperaturen de komende week bijna dagelijkse records zouden bereiken in de regio, met lagere woestijntemperaturen van 46,1 tot 48,8 °C.

Het advies over zeldzame hitte werd zelfs uitgebreid naar hoger gelegen gebieden, waaronder rond Lake Tahoe, op de grens van Californië en Nevada, waarbij de National Weather Service in Reno, Nevada waarschuwde voor "grote hitterisico’s, zelfs in de bergen."

"Hoe heet hebben we het? Welnu, de hoge temperaturen in het westen van Nevada en het noordoosten van Californië zullen pas volgend weekend onder de 37,8 graden Celsius komen", aldus de dienst online. "En helaas zal er ook niet van de ene op de andere dag veel verlichting zijn."

Reno bereikte zaterdag inderdaad een maximumtemperatuur van 40 °C, waarmee hij het oude record van 38,3 °C verbrak.

Meer extreme maxima zijn in de nabije toekomst voorspeld, waaronder 53,8 °C voor zondag in Furnace Creek, Californië, in Death Valley National Park, en vervolgens rond 54,4° C tot en met woensdag.

De heetste temperatuur ooit officieel gemeten op aarde was 56,67 °C in juli 1913 in Death Valley, Oost-Californië, hoewel sommige experts deze meting betwisten en zeggen dat het echte record 54,4° C was, daar geregistreerd in juli 2021.

Temperaturen met drie cijfers zijn waarschijnlijk in het Westen, tussen 8°C en 16°C hoger dan gemiddeld volgende week, aldus de National Weather Service.

Het oosten van de VS maakte zich ook op voor hogere temperaturen. Voor Baltimore en andere delen van Maryland geldt een waarschuwing voor extreme hitte, omdat de hitte-indexwaarden kunnen oplopen tot 43 graden Celsius, aldus voorspellers.

"Drink veel vloeistoffen, blijf in een kamer met airconditioning, blijf uit de zon en controleer familieleden en buren", aldus een advies van de National Weather Service voor de regio Baltimore. "Jonge kinderen en huisdieren mogen onder geen enkele omstandigheid zonder toezicht in voertuigen worden achtergelaten."

In Maricopa County in Arizona, dat Phoenix omvat, zijn er dit jaar minstens 13 bevestigde hittegerelateerde sterfgevallen geweest, samen met meer dan 160 andere sterfgevallen waarvan wordt vermoed dat ze verband houden met hitte die nog steeds worden onderzocht, volgens een recent rapport.

Dat omvat niet de dood van een 10-jarige jongen vorige week in Phoenix die een "hittegerelateerde medische gebeurtenis" opliep tijdens een wandeling met familie in South Mountain Park and Preserve, volgens politie.

Brandweerlieden hebben vliegtuigen en helikopters gestuurd om water of brandvertrager te laten vallen bij een reeks bosbranden in Californië.

In Santa Barbara County, ten noordwesten van Los Angeles, heeft de Lake Fire ruim 49 vierkante kilometer gras, struikgewas en hout verschroeid. Brandweerlieden zeiden dat de brand 'extreem brandgedrag' vertoonde en 'potentieel voor grote groei' had met hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July