Te laat?
In mijn artikel uit november 2015 (40 jaar Republiek: leren van andere landen) heb ik uiteengezet waarom Singapore tot de top 5 van de best presterende economieën behoorde en een hoog welvaartsniveau kent. En welke lessen Suriname kan trekken uit het voorbeeld van Singapore. In de vijf daaropvolgende jaren heeft de toenmalige regering Bouterse/Adhin het land echter in een nog dieper ravijn gestort. Door het gevoerde wanbeleid zit Suriname nu opgescheept met een streng IMF-herstelprogramma.
Er is nu een nieuwe kans om Suriname tot 'grote hoogten' te brengen. De oil & gas sector biedt daarvoor veel opportunities. De mouwen moeten worden opgestroopt. Alleen met hard en innovatief werken krijg je ontwikkeling. De arbeidsproductiviteit van de Surinamer moet omhoog. De president werkt hard en maakt veel uren. Of hij dat ook op een slimme en effectieve manier doet, kan ik niet goed beoordelen. Wat ik echter wel signaleer is dat de gemiddelde Surinamer zijn voorbeeld niet massaal opvolgt. In februari heb ik in mijn artikel (Gebrek aan uitvoeringscapaciteit (2); een oplossingsrichting) uiteengezet dat er een doordachte human capital strategie nodig is om kansen te benutten.
Er zijn echter enkele obstakels. Het onderwijs sluit onvoldoende aan op de vraag van de arbeidsmarkt. Goed bedoelde initiatieven van Staatsolie en andere organisaties daargelaten. Die zijn slechts een druppel op de gloeiende plaat. Er is geen beleidscontinuïteit in het onderwijs. Getuige de vele wisselingen in de leiding van dit departement in de afgelopen 15 jaar. Onderwijsvernieuwing is een kwestie van een lange adem. Maar er is een groter obstakel. Dat heeft te maken met de motivatie om te werken; de intrinsieke opvatting dat je volwaardig bijdraagt aan de samenleving als je betaald werk verricht. Het gaat om de wil om te werken en de inzet die iemand toont bij het uitvoeren van de taken. Ofwel het arbeidsethos van de Surinamer.
Die arbeidsethos is niet eenduidig te definiëren. De ene groep ging op voedseljacht en als die voldoende had verzameld, was die gewend om weer in zijn hangmat te gaan liggen. Weer een andere groep rechtvaardigt zijn 'luiheid' om te benadrukken dat de overgrootouders hard genoeg gewerkt hebben. Die vinden dat zij nu vooral gecompenseerd moet worden. De masala-eter was van oudsher wel gewend om te ploeteren op het land, maar wil nu rentenieren en chillen. Deze hebben voldoende land en goederen geërfd van (groot)ouders. Zelf de handen uit de mouwen steken, ho maar! De bami-eter laveert tussen alle groepen heen. Deze proberen te stijgen op de maatschappelijke ladder maar dan via de weg van sleeping your way up. De foe-joeng-hai liefhebber werkt hard, verzamelt dollars maar investeert amper in het land zelf.
Maar de voornaamste boosdoener voor het arbeidsethos is de politiek. Vraag een jongere wat die later wil worden, dan zullen 7 op de 10 antwoorden: politicus. Waarom? Binnen vijf jaar ben je door nepotisme, onderhandse opdrachten, regelarij of andere tjuku’s binnen. Daarnaast ziet de jeugd dat boeven, moordenaars en drugscriminelen via de politiek omhoogklimmen.
Ik hoor zowel Surinamers zelf als mensen in de diaspora de uitspraak “het komt nooit meer goed”. Ik ben een optimistisch mens. Mijn taxatie is dat het nog de goede kant op kan gaan met Suriname; het is nog niet te laat! Macro- economisch blijkt er weer rust te zijn. Bovendien is het economisch potentieel amper ontgonnen; denk aan de oliedollars die onder de zeebodem liggen.
Een aantal zaken moet anders aangepakt worden. De Surinaamse first-voter zal eerst af moeten rekenen met de:
• ‘Tje-poti mentaliteit’ waarbij de Surinamer alles gratis of zonder enige tegenprestatie wil krijgen;• ‘A-no-mi’ attitude: als je fout bent geweest of slecht presteert zal jij daar rekenschap voor moeten afleggen;
• ‘Neks-no-fout' doctrine die het mogelijk heeft gemaakt dat stelen en roven van de staat tot nationale hobby is verheven.
In 2025 moeten first-voters kiezen voor integere, capabele en niet-criminele volksvertegenwoordigers die garant staan voor beleidscontinuïteit. Weer experimenteren met de toekomst van het land is uit den boze. En er valt zeker veel te leren van andere landen. Surinaamse politici en bestuurders hoeven het wiel niet telkens zelf uit te vinden. Hoewel ik een keer iemand hoorde grappen: “in Suriname wil men altijd het wiel opnieuw uitvinden, al is het een vierkant wiel”.
Stanley Ramkhelawan
Vandaag
-
21:09
Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
-
19:11
Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
-
17:33
Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
-
16:06
NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
-
14:27
Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
-
12:25
Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
-
10:23
Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
-
08:41
Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
-
06:37
Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
-
05:02
Steeds meer zon met wegtrekkende buien
-
03:14
Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
-
01:56
Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
-
00:59
Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
-
00:00
Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Gisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan
Eergisteren
- Ruim 100 decoraties met oog op 50 jaar Srefidensi
- Momar Pinas pleit voor duurzame vernieuwing openbaar vervoer
- Ancelotti krijgt voorwaardelijke celstraf voor belastingfraude in Spanje
- Cel voor verdachte die zich voordeed als politie-toppers Reumel, Palmtak en Isaacs
- Suriname eert Taskforce voor bijdrage aan malariavrije status
- Paus Leo: 'Onze wereld staat in brand'
- Man aangehouden met grote partij illegale sigaretten
- Gezin gekneveld bij brute overval
- Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
- Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
- Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
- China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
- Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
- Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
- Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden