Kaal geplukt
08 May, 12:41
foto


Het volk, met alle formele instituten, onder andere het bedrijfsleven, het maatschappelijk middenveld, en politieke mensen om zich heen, kan niet zo kaalgeplukt worden met de ogen wijd open. Het is niet zonder reden dat we tot deze conclusie moeten komen. Suriname heeft voor zijn ontwikkeling in principe gekozen voor een kapitalistische open markt economie met enkele sociale doelstellingen, waarvan gebruik wordt gemaakt. Full stop.

Veel dat te maken heeft met economische activiteiten, onder andere de valutamarkt, wordt bepaald in de open markt waarbij het verschijnsel van vraag en aanbod vrij krachtig aanwezig is. Wat we echter vergeten is dat de open markt ook zijn regels, normen, waarden en verwachtingen kent. Het kan nooit zo zijn dat één partij of slechts enkele actoren die op de markt opereren, hun gang gaan en geen rekening houden met de regels van een doorzichtige en solide markt.

Soms krijg je het gevoel dat enkelen tot op het merg gaan om onze samenleving niet geolied te willen laten functioneren. Waarbij de solidariteit en gedegenheid een hoogstaand goed zijn in zo een kleine en fragiele economie. Waar het Surinaamse volk de afgelopen jaren het heel moeilijk heeft en zich vaak door een aantal actoren in de steek gelaten voelt. Iedereen is (bijna) bezig met haar of zijn eigen belang. Geen problemen daarmee. Maar what about het Volk? Wie kijkt en luistert naar het Volk op de lange duur en probeert hen te beschermen om niet door wazige structuren geworpen te worden in kwaadaardige en wazige structuren?

Laten wij het aan de anarchisten over? Of gaan wij serieus goede plannen maken, waarbij het belang prefereert van iedereen die op dit grondgebied opereert altijd en bewust gedegen plannen maakt om ons en onze toekomstige generaties te beschermen? Het kan nooit zo zijn dat reeds bijna een jaar de wisselkoersen van de Amerikaanse dollar en de euro aan het dalen zijn en wij geen debat horen over mogelijke prijsverlagingen van goederen.
Het is daarom toe te juichen dat de Centrale Bank van Suriname een uiterst belangrijk document (persbericht 25 april 2024) voor Suriname op tafel heeft gelegd. In dit document worden de verbanden van alles wat geleid heeft tot de dalende wisselkoersen haarfijn aan ons voorgelegd en aan alle actoren.

Misschien zijn sommigen van ons verrast, maar wij zouden als serieuze volgers het communiqué van de Centrale Bank moeten omarmen. De wisselkoers is in de afgelopen jaren gestegen van SRD 3,30 voor een Amerikaanse dollar naar bijkans 39 SRD. Deze stijging heeft als grondslag allerlei rare economische beleidsinzichten gehad, die hebben geleid tot deze keiharde val van onze munteenheid.

Als we eerlijk zouden zijn, zouden wij per dag kunnen aangeven wat de onjuiste handelingen waren die hebben geleid tot de waardedaling van onze munt. Nu zegt de Centrale Bank ons terecht wat er aan maatregelen getroffen zijn en welke maatregelen wij moeten blijven nemen om de waarde van onze munteenheid enigszins te herstellen.

Het volk en wij gaan er ook vanuit dat alle actoren een bijdrage hebben geleverd tot dit belangrijke punt in onze economie, waar we weer hoop kunnen koesteren. Ik vraag niets anders dan respect en hoop voor het Surinaamse volk. Waar we gezien hebben bij prijsstijgingen dat alle bagage met betrekking tot de verhoging van alles (inflatie-elementen) meegaan, maar dat bij een daling van de wisselkoers men verrast lijkt om solidariteit te tonen met het Volk als actor. En hem die ruimte te geven om beter economisch en financieel te leven. Alle actoren wees niet verrast. Het is uw taak om beleid te maken voor ons allemaal.

John van Coblijn
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May