16 dorpen Tapanahony krijgen 24 uur per dag stroom
08 Apr, 10:54
foto
Te Poeketie in het district Sipaliwini is zaterdag een hybride zonne-energiecentrale in gebruik genomen. 16 dorpen beschikken nu over continu stroom. (Foto's: NH)


Zestien dorpen te Tapanahony in het district Sipaliwini beschikken nu dag en nacht over stroom. Het gaat om de dorpen: Poeketie 1, Poeketie 2, Sangamasoesa, Mooitakie, Yawsa, Mainsi, Diitabikie (Drietabbetje), Dataa Kondee, Pipa Kondee, Poolo Keba, Gaaman Kampu, Pikin Kondee, Loeabie/ Sanbedoemie, Pikin Pisii, Kisai, Landbouw. 

Te Poeketie is zaterdag een hybride zonne-energiecentrale in gebruik genomen. De uitvoerder van het project is het Chinese staatsbedrijf Power China. President Chan Santokhi heeft de centrale officieel opgestart. Het project is gefinancierd door de overheid. 

De hybride zonne-energiecentrale is voorzien van zonnepanelen, batterijopslagsysteem voor overtollige stroom en een 150 KVA stand-by-dieselgenerator als back-up voor het opladen van de batterijen bij een laag stroomniveau als gevolg van gebrek aan zonlicht. De zonne-energiecentrale, met een vermogen van 900 KW, zal in totaal, 16 dorpen aan de Tapanahony rivier van continue elektriciteit voorzien. In totaal zullen 1.550 huishoudens 1x24 uur stoom genieten. Er wordt een 14 kilometer lang netwerk aangelegd, meldt Natuurlijke Hulpbronnen.


“Er was geen geloof in de realisatie van 1 x 24 uur stoom voor het dorp Poeketie en omgeving, maar de regering heeft bewezen dit te kunnen doen.” Dit zei kapitein Baja Gazon van het dorp Drietabbetje tijdens zijn toespraak. “Laten we samenwerken om de solar-plant duurzaam te onderhouden”, riep districtscommisaris Henk Deel van het bestuursressort Tapanahony tot de gemeenschap.

Voor de ceremoniële ingebruikname zijn ook afgereisd naar Poeketie: vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, David Abiamofo, directeur N.V. Energiebedrijven Suriname, Leo Brunswijk, directeur Energie NH, Valerie Lalji, Assembleelid Obed Kanapé en enkele medewerkers van diverse departementen. De ambassadeur van de Volksrepubliek China, Han Jing, was bij deze speciale gelegenheid ook aanwezig.

President Santokhi ging in op het belang van de transitie van fossiele brandstof naar groene energie, in het bijzonder zonne-energie. Vicepresident Brunswijk en DNA-voorzitter Bee riepen de gemeenschap op de voorziening te waarderen en koesteren. “Je weet pas wat het verschil is, als je het donker van dichtbij hebt gekend.”, voegde Kanapé hieraan toe.

Minister Abiamofo ging in op het belang van samenwerking met de EBS, werkarm van NH. De bewindsman stond ook stil bij de ondersteuning van China op het vlak van de realisatie van dit solar project. Abiamofo dankte ambassadeur Han Jing hiervoor en benadrukt dat het partnerschap met China wordt voortgezet. Het beleid vanuit het departement is erop gericht eenieder de toegang tot elektriciteit te bieden. Conform doel 7 van de SDGs zullen lidstaten van de Verenigde Naties dit doel nog voor 2030 gerealiseerd moeten hebben. Door de overheid zijn diverse zonne-energieprojecten geïnitieerd en is eerder een contract gesloten met Power China.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April