'Ongekende omvang' van mensenrechtenschendingen in Haïti
02 Apr, 22:34
foto
Mensen zoeken dekking voor geweervuur nabij het Nationaal Paleis, in Port-au-Prince, Haïti. (Foto: Reuters)


Haïti is getuige van een ongekend niveau van mensenrechtenschendingen te midden van een staat van chaos veroorzaakt door bendegeweld, zei het hoofd van de mensenrechten van de Verenigde Naties dinsdag. Bij gebrek aan een functionerende regering merkte Volker Turk op dat er sprake was van een "schokkende stijging van het aantal moorden en ontvoeringen" en dat het wijdverbreide seksuele geweld, waar hij voor waarschuwde, zeer waarschijnlijk niveaus zou hebben bereikt die nog nooit eerder waren gezien.

"De omvang van de mensenrechtenschendingen is ongekend in de moderne Haïtiaanse geschiedenis", zei Turk, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, in een videoboodschap aan de VN-Mensenrechtenraad in Genève.

"De escalatie van het geweld heeft een verwoestende impact gehad op de bevolking. Alle mensenrechten zijn aangetast."

Haïti is verwikkeld in een steeds erger wordend conflict, nu bendes strijden om de controle over de hoofdstad Port-au-Prince, waarbij ze onder andere politiebureaus en de internationale luchthaven aanvallen.

Premier Ariel Henry, die op 11 maart zijn aftreden aankondigde, heeft aangegeven dat een brede overgangsraad bijna is afgerond en van cruciaal belang is voor het beëindigen van de sociale en politieke crisis.

Het VN-mensenrechtenbureau zei vorige week dat bendegeweld in de eerste drie maanden van het jaar meer dan 1.500 mensen het leven had gekost.

"Eerst en vooral moet de onmiddellijke prioriteit het herstel van een zekere mate van openbare orde zijn om verdere schade aan de bevolking door geweld te voorkomen en de toegang tot levensreddende humanitaire hulp te verzekeren", zei Turk.
Advertenties

Thursday 25 July
Wednesday 24 July
Tuesday 23 July