Veilig geldbeheer centraal tijdens Global Money Week
14 Mar, 08:46
foto


Veilig geldbeheer staat centraal tijdens de Global Money Week (GMW), die dit jaar voor de tiende maal wordt georganiseerd door de Centrale bank van Suriname (CBvS). Met het thema ‘Protect your Money, Secure your Future’, zal bij jongeren bewustwording worden gecreëerd over het thema. De GMW duurt van 18 tot en met 24 maart 2024.

De jongeren krijgen handvatten aangereikt over het op een verantwoorde en weldoordachte manier omgaan met persoonlijke financiën, voor nu en de toekomst. Daarnaast zullen de jongeren bewust worden gemaakt van potentiële risico's in de financiële sector en hoe hun geld te beschermen. De risico’s zijn financiële oplichting, fraude, zoals ‘phishing’, geldsmokkel, oplichting bij online winkelen en persoonlijke risico’s zoals identiteitsdiefstal. De CBvS schrijft in een persbericht dat vooral jongeren de kans lopen slachtoffer te worden van financiële fraude en oplichting, vanwege onvoldoende financiële geletterdheid en ervaring.    

De GMW is een jaarlijkse wereldwijde bewustmakingscampagne die geïnitieerd wordt door de internationale organisatie, de ‘Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD)’ in samenwerking met het ‘International Network on Financial Education (OECD/INFE)’. De GMW als financiële educatie activiteit kan helpen dat jongeren, als zij eenmaal volwassen zijn, er alles aan zullen doen om in het financiële systeem te komen, omdat zij bewust zijn van de voordelen.

De CBvS geeft aan dat het doel met de GMW is om jongeren in de leeftijdsgroep van 6 tot en met 18 jaar te leren om verstandig met hun geld om te gaan. Zij worden ook geleerd hoe hun opgedane kennis over te dragen in hun eigen omgeving. De jongeren worden vroeg financieel bewust gemaakt door te werken aan hun kennisvergroting, vaardigheden, houding en gedrag, die allemaal nodig zijn om gezonde financiële beslissingen te kunnen nemen.

Het streven is om jongeren bewust te maken van de financiële producten en diensten die beschikbaar zijn en hoe deze op een verantwoorde manier te gebruiken. Dit komt zowel de consument als de financiële sector ten goede. Het is volgens de CBvS nodig dat eenieder in het financiële systeem wordt opgenomen, wat Financiële Inclusie wordt genoemd. Door Financiële Inclusie moet elke burger toegang hebben tot minimaal een basisbankrekening.


Zonder bankrekening kun je geen inkomsten via de bank ontvangen, geen geld opnemen bij de geldautomaat, niet sparen op de bank, heb je geen pinpas om bij winkels te betalen en kun je ook geen gebruik maken van andere digitale betaalmogelijkheden. Kortom, zonder een bankrekening is het moeilijk aan het moderne betalingsverkeer deel te nemen. De CBvS geeft aan dat zij nu met relevante partijen werkt aan het formuleren van een Nationale Financiële Inclusie en Educatie Strategie (NFIES).
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April