Gajadien: Economie gebaat bij stabiele koers
20 Feb, 00:00
foto
Asis Gajadien, fractieleider van de VHP.


Voor Asis Gajadien, fractieleider van de VHP, is het duidelijk dat door speculatie de wisselkoers bij de cambio's naar beneden keldert. Hij zegt in gesprek met Starnieuws dat de samenleving hier de dupe van wordt. "Het land is niet gebaat bij grote fluctuaties van de wisselkoers. De economie heeft geen wisselkoers nodig die schommelt. Deze moet stabiel zijn", benadrukt de politicus.

De officiële wisselkoers die genoteerd wordt door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is ook enigszins gedaald rond de SRD 36 voor de US-dollar. Er zijn cambio's die de koers genoteerd hebben op zelfs SRD 31 voor de aankoop en SRD 33 voor de verkoop. Gajadien denkt dat de koers gestabiliseerd kan worden rond de SRD 34 voor de US$. Dit houdt dan in dat de CBvS en de minister van Financiën & Planning een gericht beleid moeten voeren om de koers te stabiliseren.

Gajadien merkt op dat als er aanbod is van vreemde valuta, deze opgekocht moet worden door de monetaire autoriteiten. De afgelopen periode is de vraag naar vreemde valuta afgenomen. De politicus benadrukt dat de productie niet is toegenomen. De koersdaling is gebaseerd op speculatie. Er is geen sprake van marktwerking. Deze situatie moet daarom niet zo gelaten worden, maar de monetaire autoriteiten moeten hierop inspelen.

Door de onbeheerste daling van de wisselkoers zal de overheid ook minder inkomsten hebben uit onder andere royalties. De staatsbegroting kan onder druk komen te staan. Daarnaast zullen de prijzen van goederen in de winkels niet dalen. De fluctuatie is funest voor de economie, benadrukt Gajadien. Deze situatie moet snel weer onder controle komen van de monetaire autoriteiten, die volgens Gajadien actie moeten ondernemen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May