Debipersad: Koersdaling cambio's niet gevolgd door banken
19 Feb, 00:00
foto
Steven Debipersad, voorzitter van de VES.


De wisselkoers voor de US-dollar is ineens hard aan het kelderen. De cambio's hebben hierin het voortouw genomen. Terwijl een cambio aan de Kwattaweg in korte tijd zelfs van SRD 36 naar SRD 32 voor de US-dollar is gedropt, is de officiële koers die genoteerd wordt door de Centrale Bank van Suriname nog op SRD 36.2 voor de verkoop. De voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Steven Debipersad, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat "of het nu een schijn- of blijvende beweging is die de koers bij de cambio maakt, de uitkomst is als eerste gevoelsmatig positief". 

De koersdaling feitelijk bekeken, wordt deze niet gevolgd door banken. "Ons land zou een marktconforme koers moeten hebben, zeker met het IMF programma. De vraag is volgens Debipersad welke van de koersen is de markt? De bank of de cambio? Er moet ook een vertaalslag komen naar de prijzen. "Los van softdrink heb ik geen prijsdaling kunnen constateren", constateert de VES-voorzitter. Overigens worden de goederen geïmporteerd op basis van de douanekoers, die veel hoger is dan die nu aangeboden wordt door cambio's.

"Als we al die jaren hebben gezien dat na een koersstijging de prijzen meer dan evenredig omhoog schoten, waarom gebeurt dat nu niet, of hoe lang moeten we nog wachten? En hoe zit het met de aangekondigde prijsaanpassingen voor nutsvoorzieningen etc? Hoeven deze nu niet meer bij een lagere koers? Is het koersgebeuren een zuiver economische aangelegenheid of een politieke stunt ter ondersteuning van de uitspraak van de president?", vraagt Debipersad zich af.

De langzame neerwaartse trend bij de banken ziet de VES-voorzitter wel als economisch rationeel. Twee belangrijke momenten eind 2023 lagen volgens Debipersad hieraan ten grondslag. Hij noemt de positieve IMF reviews na een jaar van impasse, het akkoord met Oppenheimer schuldeisers, de credit rating uit default (naar C) en positief geluid van de Financial Action Task Force. Verder ook de duidelijke stappen richting first oil in Suriname, hoewel Final Investment Decision nog moet komen. De economie haperde wel vorig jaar met lagere groei dan verwacht.
Advertenties

Tuesday 21 May
Monday 20 May
Sunday 19 May