OM geeft informatie over onderzoek JIT omstreden boek
13 Feb, 02:57
foto


Het Openbaar Ministerie (OM) deelt in een persbericht mee dat er geen opdracht is gegeven om kopers van het boek 'Corruptie op het hoogste niveau – Zakendoen in Suriname', op te sporen. Verder is er ook geen opdracht gegeven om een journalist aan te houden dan wel uit te zetten.

Naar aanleiding van het schrijven van de advocaat Gerold Sewcharan over het door Gerard van den Bergh uitgebracht boek, is het Justitieel Interventie Team (JIT) op 26 januari 2024 een onderzoek gestart ter zake o.a belediging, smaad en/of laster van de president van de Republiek Suriname en andere personen.

Uit het voorlopige onderzoek is komen vast te staan dat de schrijver van het boek, via Boekhandel Vaco 70 boeken heeft opgestuurd voor verkoop, waarvan 12 geschonken zouden moeten worden aan personen zoals aangegeven door de schrijver, met de bedoeling deze te publiceren in de media.

Enkele personen die het boek als geschenk hebben ontvangen zijn opgeroepen door het JIT om gehoord te worden over de relatie tussen hen en de schrijver en om hen te vragen of zij bereid waren het boek vrijwillig af te staan. Eén persoon heeft het boek afgestaan.

Nadat Boekhandel Vaco een advertentie in de media had geplaatst waarbij de kopers werden opgeroepen om het boek te retourneren, heeft 1 koper gehoor daaraan gegeven. Dit deelt het OM mee op basis van een bericht dat verschenen is in Starnieuws.
Advertenties

Wednesday 28 February
Tuesday 27 February
Monday 26 February