Het Suriname effect
12 Feb, 20:42
foto
De Nederlandse koning Willem-Alexander ontvangt een exemplaar van het boek van auteur Steven Coutinho.


(Aangeboden)

Suriname is een magisch land. Zoals zovelen anderen die een internationale carrière hebben doorlopen, heeft het mij altijd teruggeroepen, waar ik ook ter wereld was: “Kom terug”, klonk het. Ik noem het nu “het Suriname effect”. In 2005 kwam ik terug uit Londen om aan het MOP van de Venetiaan regering te werken. In 2009 kwam ik uit de VS om commercieel directeur van Hakrinbank te worden (tot 2012). In 2019 kwam ik uit Curaçao om samen met het management team van DSB, de bank weer winstgevend te maken.

Wat heb ik geleerd in Suriname?
Twee dingen:
A. Onze problemen zijn altijd redelijk makkelijk geweest om op te lossen.
B. Onze eigen keuzes houden ons tegen om onze problemen op te lossen.

Na acht jaar onderzoek samen met tal van andere onderzoekers in de neuropsychologie, geschiedenis, onderwijs, sociologie en gedragseconomie, geloven wij nu te begrijpen waar die keuzes vandaan komen: angst. Angst ooit ingeboezemd door onze voormalige kolonisator omtrent wie we zijn, wat we (zogenaamd niet) kunnen en wie dat wel zogenaamd kan: de baas, de politicus, de docent enz. Die angst hebben WIJ als Surinamers onbewust voortgezet vooral na de jaren ‘80. Angst was de lijm om de hiërarchie van onze samenleving te lijmen: “je mag dit niet doen, en dat niet doen. Luister naar hem, zoek veiligheid”. Angst tast ook vertrouwen aan en zorgt ervoor dat mensen in termen van etniciteit gaan denken. Komt bekend voor?

Suriname is zeker niet het enige land die angst kent. Amerika kent het ook, alleen daar is het verhaal dat de angst in stand houdt, anders: je moet dingen consumeren om erbij te horen. Je moet werken om status te hebben. Als je geen status hebt, ben je niets - en dan eindig je op straat en ga je dood.

Wereldwijd heb ik de economische effecten van angst onderzocht en ben tot een conclusie gekomen. Angst lijdt tot armoede en ongelijkheid, ook in Amerika. Suriname heeft een van de grootste economische ongelijkheidscijfers ter wereld. Amerika is een van grootste ongelijke economieën van de ontwikkelde landen. Toevallig? Vandaag publiceer ik mijn onderzoek op Amazon.com in de vorm van een boek: Influencers & Followers - Why 1% of everyone owns 50% of everything. Ik heb de eer gehad dit boek reeds aan de Nederlandse Koning Willem-Alexander te mogen overhandigen.

Influencers & Followers heeft ook een oplossing voor ongelijkheid die afkomstig is van mijn research partners die ze nu op verschillende steden ter wereld implementeren: een gegarandeerd basis inkomen voor iedereen voldoende voor huur, kleding en voeding. Door een basis inkomen te garanderen, elke maand voor iedereen, voor altijd, verdwijnt de angst om te overleven. Hiermee verdwijnt ook de afhankelijkheid van bazen die ons steeds dreigen met ontslag als je niet doet wat ze zeggen. Met een basis inkomen gaan mensen meer hun passie volgen, in plaats van werken in jobs omdat het moet. Mensen zullen de overheid ook massaal verlaten en echt doen waar hun hart sneller van klopt - in plaats van te zoeken naar veiligheid. Ziet u ook hoe zo een samenleving zich zal ontwikkelen? Ziet u een ander Suriname al voor uw ogen?

Hoe zo een basis inkomen te betalen? De oplossing is niet moeilijk (en nee, het is niet olie). We moeten gewoon anders kijken naar geld. In plaats van rente te verdienen op geld, moet geld rente elke maand betalen. Ze noemen dit demurrage. De opbrengsten van demurrage (bijvoorbeeld 3% per maand op alle geld) worden verzameld aan het einde van elke maand en weer gelijkmatig verdeeld onder het volk in de vorm van een basis inkomen. En zo gaat het elke maand door. Altijd. Is betalen op geld raar? Niet echt. U betaalt elke maand nu toch ook al inkomstenbelasting en ook nog eens BTW op elke uitgave die u doet? En dat is veel meer dan 3% op maandbasis.

Onze oplossing van een basis inkomen die betaald wordt uit een nieuw soort geld wat bederft is een unieke kans om onze economie eindelijk te transformeren. Om een Suriname te bouwen tot een land van mensen die weer trots waren zoals tijdens onze glorietijden in de vorige eeuw: de beste medici van de regio; de beste docenten. Een erudiet volk dat een voorbeeld was voor anderen. Het is weer mogelijk. We moeten alleen anders durven kijken naar onszelf en de angst die onze keuzes heeft beïnvloed. Meer bewust worden van mijn eigen keuzes is het effect wat Suriname op mij heeft gehad in de afgelopen jaren. Misschien nu ook op u.

Dat is ook het Suriname effect.

Steven Coutinho
Advertenties

Thursday 13 June
Wednesday 12 June
Tuesday 11 June