Column: Welles nietes Mennonieten
23 Jan, 00:59
foto


Bijkans een jaar wordt in alle toonaarden aan diverse bellen getrokken over de komst van Mennonieten in Suriname en lappen grond die naar hen zouden gaan. Veel mensen in het land hebben voor het eerst gehoord van deze groep die zich vanuit Europa in haast alle delen van de wereld heeft gevestigd. Rond 1540 is deze groep genoemd naar de priester Menno Simons uit Nederland. De Mennonieten, die een gesloten gemeenschap vormen, willen naar Suriname komen om onder andere aan landbouw te doen.

Wat bekend is, is dat de regering groen licht heeft gegeven aan 50 families om zich voor drie jaar in Suriname te vestigen. De contactpersoon van de Mennonieten in Suriname is Ruud Souverein van Terra Investment Suriname & Guyana NV. Benadrukt is dat de mensen geen land zullen krijgen. Ze mogen wel land kopen om landbouw uit te oefenen. Daarbij moet het terrein ook bestemd zijn voor landbouw. Ze mogen dus geen primair bos open kappen. De regering meent dat de komst van Mennonieten gaat maken dat de productie opgevoerd wordt en tevens invulling kan worden gegeven aan de droom van ex-president Desi Bouterse, die nu voortvluchtig is, om de voedselschuur van de regio te worden.

Assembleeleden, vertegenwoordigers van Inheemse groepen, maatschappelijke organisaties, politieke partijen, individuele burgers, hebben hun keel schor geschreeuwd over dat er stiekem via slinkse wegen grote lappen grond ter beschikking zal worden gesteld. Assembleelid Jennifer Vreedzaam heeft zelfs de procureur-generaal schriftelijk gevraagd om grondaanvragen en uitgifte aan deze groep te onderzoeken. Al deze stemmen leken roependen in de woestijn te zijn.

Tijdens deze begrotingsbehandeling hebben diverse leden, onder wie ook coalitiepartner ABOP, zich vastgebeten in deze kwestie. De vorige week beweerde minister Dinotha Vorswijk in alle toonaarden dat ze niks weet van grondaanvragen voor deze groep en ook geen aanvragen in behandeling heeft. Maar John Goedschalk, die behoorlijk werd verguisd door de regering, heeft drie aanvragen van totaal 78.773 ha op tafel gelegd. De aanvraag is gedaan door de man himself, Ruud Souverein van Terra Invest. De terreinen zijn bedoeld voor landbouw. Volgens Souverein zijn de aanvragen geen geheim. Waarom heeft GBB het dan tot een geheim gemaakt? Waarom die oneerlijkheid! Hierover ontstond er terecht behoorlijke commotie in DNA na publicatie van het bericht over de bereidverklaring.

Het Domeinkantoor heeft de aanvragen gestuurd naar de districtscommissaris voor advies. GBB heeft de aanvraag dus wel degelijk in behandeling, terwijl de minister in De Nationale Assemblee glashard ontkende dat ze aanvragen in behandeling heeft. Haar collega Albert Ramdin was voorzichtiger in zijn antwoord en zei dat aanvragen in behandeling zijn, maar niks is toegewezen. Waarom ook geheim van gemaakt dat minister Vorswijk zelfs een bereidverklaring in september vorig jaar heeft verstrekt aan Terra Invest voor 404 ha in West-Suriname! Dit heeft Souverein zelf bekendgemaakt.

Maandag heeft de president weer felle vragen gekregen over grondaanvragen. ABOP/PL fractieleider Obed Kanape gebruikte geen dichterlijke taal deze keer. Hij wil duidelijkheid. Hij kreeg steun van Assembleevoorzitter Marinus Bee die de president vroeg hoe de vork precies in de steel zit. President Chan Santokhi heeft eindelijk door dat via stichtingen, NV's en stromannen lappen grond zijn aangevraagd die dus beschikbaar zouden komen van de Mennonieten. "Geen centimeter grond zullen Mennonieten krijgen", sprak de president als de sheriff van weleer. Woensdag is deze kwestie op de agenda van de regeringsvergadering. Hopelijk komt er nu eindelijk een einde aan de welles nietes Mennonieten, want de regering moet nu met de waarheid komen. DNA eist een verklaring over de tegenstrijdige en onjuiste verklaringen. Wie gaat de eer aan zichzelf houden?!

Nita Ramcharan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May