Raghoebarsing: Geld wordt niet selectief beschikbaar gesteld
22 Jan, 00:01
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning.


Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning benadrukt dat de indruk verkeerd is dat bepaalde beleidsgebieden geen middelen ontvangen en andere wel. In De Nationale Assemblee hebben vooral Assembleeleden van de ABOP/PL benadrukt dat diverse ministers geen middelen ontvangen om hun beleid uit te kunnen voeren. Als de gelden niet beschikbaar worden gesteld, dreigen de Assembleeleden niet vóór de begroting te stemmen. Vandaag wordt de begrotingsbehandeling hervat. Dan komen de vicepresident en president aan het woord.

De ruim US$ 33 miljoen die als budgetsteun wordt ontvangen van het Internationale Monetair Fonds (IMF) wordt niet gebruikt voor het betalen van salarissen en andere uitgaven die uit de eigen middelen moeten plaatsvinden. Raghoebarsing legde vrijdag in De Nationale Assemblee uit dat de middelen van het IMF gebruikt worden voor afbetaling van leningen en beleidsuitgaven. Er worden geen salarissen ermee betaald. Een aantal keren is het voorgekomen dat het geld krap was om salarissen te betalen. Toch is er niet voor gekozen om geld van het IMF ervoor te gebruiken.

Ook de US$ 7 miljoen die bestemd is voor de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is beschikbaar. Raghoebarsing voerde aan dat het geld niet gewoon overgemaakt zal worden naar het bedrijf. Het is bestemd voor het verbeteren van de watervoorziening van Paramaribo en Wanica. Er is een openbare aanbesteding geweest, maar het traject is nog niet afgerond. Het ministerie zal de gelden betalen die de bedrijven die betrokken zijn bij dit project, moeten krijgen. Zodra de rekeningen worden ingediend, zullen deze betaald worden.

Raghoebarsing legde uit dat wanneer gelden overgemaakt worden naar staatsbedrijven, het vaker is voorgekomen dat deze middelen voor iets anders zijn gebruikt. Dit moet worden voorkomen. Het geld wordt slechts beschikbaar gesteld voor het doel waarvoor het bestemd is. Ook dienen staatsbedrijven hun boekhouding op orde te hebben. Er is een schrijven gestuurd naar de tien grootste staatsbedrijven om hun boekhouding op tafel te leggen, maar tot nu toe heeft alleen Staatsolie gereageerd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May