Stabiliteit en eenheid boven suggestieve verdeeldheid
30 Dec, 08:43
foto


In de nasleep van de recente veroordeling van Desi Bouterse en zijn associatie met suggestieve interviews. Het sfeerbeeld in ons land  lijkt momenteel gekenmerkt door een mix van uitdagingen en diverse standpunten. Deze suggesties, verwoordt door de veroordeelde D. Bouterse zelf, wekken de indruk dat er op het hoogste niveau gesprekken worden gevoerd over zijn vonnis en dat de regering bereid zou zijn om concessies te doen. Het is echter van cruciaal belang dat de samenleving zich bewust is van de rechtsstatelijke principes en dat de regering vastbesloten is om stabiliteit en eenheid te waarborgen.

De regering onder leiding van president Chan Santokhi heeft benadrukt dat er geen ruimte is voor onderhandelingen over de onafhankelijke uitspraak van de rechter. De wetten van het land zijn duidelijk, en de rechtsstaat is robuust genoeg om deze principes te handhaven. De regering heeft in een verklaring erop gewezen dat de uitvoering van het vonnis de verantwoordelijkheid is van het Openbaar Ministerie, en deze taak zal met de hoogste integriteit worden uitgevoerd.

De Stichting 8 december 1982 doet een beroep op de samenleving en de regering om niet te reageren op speculaties via de media en dat de regering dient te handelen in overeenstemming met de rechtsstaat principes en beginselen van goed bestuur. Sunil Oemrawsingh  voorzitter van de Stichting wijst specifiek op het feit dat geen enkel instituut in de republiek de uitspraak van de onafhankelijke rechter naast zich kan neerleggen en geen onderhandelingen daarover kan voeren. Het vonnis staat vast, en veroordeelden kunnen gebruikmaken van de mogelijkheden die de Surinaamse wet biedt, inclusief gratie aanvragen. “De regering moet zorgvuldig omgaan met alle aspecten van deze aangelegenheid en de autoriteiten die daartoe zijn aangewezen, volgens de wet, hun werk laten doen”.

Het lijkt erop dat suggestieve uitspraken bedoeld zijn om verdeeldheid te zaaien en de samenleving verder te verscheuren. Het is van groot belang dat de samenleving zich bewust is van de feiten en niet toegeeft aan misleidende informatie.
In de nasleep van de recente veroordeling van personen die betrokken waren bij de schrijnende gebeurtenissen van 8 december 1982, blijven hun verklaringen doordrenkt van arrogantie en een gebrek aan respect voor de rechtsstatelijke principes die ons land koestert. Ondanks de duidelijke en waarheidsgetrouwe uitspraak van de onafhankelijke rechter, lijkt er een misplaatst geloof te zijn dat valse propaganda, intimidatie en directe bedreigingen, de Republiek Suriname kunnen buigen.

De verklaringen van de veroordeelden weerspiegelen nog steeds een zorgwekkende mate van arrogantie, waarbij geen erkenning wordt gegeven aan de onpartijdigheid van de rechterlijke macht. Dit gebrek aan respect voor rechtsstatelijke beginselen roept vragen op over de bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van hun daden.
Het Surinaamse volk heeft de mensenrechtenschendingen van 8 december 1982 niet alleen gevoeld, maar heeft ook getuige mogen zijn van een zorgvuldig proces waarin de rechterlijke macht de feiten nauwgezet heeft onderzocht. Drie keer heeft de onafhankelijke rechter een waarheidsgetrouw oordeel geveld, wat resulteerde in een veroordeling die recht doet aan de zoektocht naar gerechtigheid.

Als volk van Suriname staan we onwankelbaar achter de rechterlijke uitspraak, die symbool staat voor onze collectieve roep om gerechtigheid en respect voor de mensenrechten. Het is een helder signaal dat geen enkele vorm van arrogantie of zelfrechtvaardiging ons gemeenschappelijk streven naar een rechtvaardige samenleving kan doorkruisen. De vermeende strategie van valse propaganda en intimidatie lijkt gebaseerd te zijn op een misplaatst geloof dat de wil van het volk kan worden geknecht. Echter, het Surinaamse volk is veerkrachtig en toont zich onverzettelijk tegenover pogingen om onze waarden van gerechtigheid en rechtsstatelijkheid te ondermijnen.

In deze cruciale periode roepen wij als natie op tot eenheid en waarheid. Laten we ons niet laten verdelen door arrogantie en misleiding. Laten we samen streven naar een Suriname waar gerechtigheid triomfeert, waar respect voor de rechtsstaat diep geworteld is.

Moge ons volk, gedreven door gerechtigheid en saamhorigheid, de weg naar een toekomst van vrede, welvaart en rechtvaardigheid blijven bewandelen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May