SEOB bezorgd over krimp economie van 0,9% per april 2023
08 Dec, 02:56
foto
De CBvS constateert economische krimp van 0,9% in april 2023.


Het Suriname Economic Oversight Board (SEOB) is bezorgd over de neerwaartse economische bedrijvigheid. De Centrale Bank van Suriname (CBvS) schat een economische krimp van 0,9% in april 2023. Een zorgpunt is dat de groei prognose van 2,1% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) niet behaald wordt indien deze trend zich voortzet.

De maandelijkse indicator voor economische activiteit (MEAI) van de CBvS suggereert dat de economie verder kromp van circa 0,2% in het 1e kwartaal naar 0,9% in het 2e kwartaal. De vergelijking wordt volgens de CBvS steeds gemaakt op basis van 12 maanden. 

De afname in economische bedrijvigheid in 2023 was vooral te zien in de telecomsector, gevolgd door de handelssector en de mijnbouwsector. Daarentegen noteerden de horeca-gerelateerde sectoren een groei. De visserijsector groeide ook sterk volgens de CBvS.

Er zal in de herstelfase van het IMF-programma een goede afwegingen gemaakt moeten worden tussen economische groei en het beperken van de kredietverlening. Beleidsmakers kunnen hierbij denken aan het stimuleren van strategische sectoren waarbij het bedrijfsleven wordt betrokken, bijvoorbeeld in de vorm van public private partnership.

De SEOB raadt aan het traject te continueren waarbij het bedrijfsleven met sectorontwikkelingsplannen komt. Deze kunnen uitgevoerd worden vanaf de groeifase van het herstelprogramma. Public private partnerships dienen gestimuleerd te worden. Kredietfondsen zoals Surge en PKF kunnen effectiever ingezet worden ter ondersteuning van bedrijfsactiviteiten en vanwege de kredietbeperkingen die zijn opgelegd aan de banken. 

Suriname dient nu reeds na te denken over de groeifase van het herstelprogramma, stelt het SEOB. De bedrijfslevensorganisaties VSB/ASFA overheidscommissie voor sectorontwikkeling zal anticiperend op de groeifase lange termijn sectorale ontwikkelingsplannen moeten ontwikkelen met flankerend overheidsbeleid.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April