VS gesanctioneerde tankers leverden Russische olie aan India
18 Nov, 04:55
foto


Drie olietankers die onlangs zijn gesanctioneerd door Washington, hebben de afgelopen maanden regelmatig ruwe Sokol verscheept vanuit het Verre Oosten van Rusland naar Indian Oil Corp, de grootste raffinaderij van het land, volgens shiptracking gegevens uit LSEG-, Kpler- en handelsbronnen.

De VS heeft donderdag sancties opgelegd aan maritieme bedrijven en schepen voor het verschepen van Russische olie die boven het prijsplafond van de Groep van Zeven wordt verkocht, terwijl Washington de mazen probeert te dichten in het mechanisme dat is ontworpen om Moskou te straffen voor zijn oorlog in Oekraïne.

De onder Liberiaanse vlag varende schepen die getroffen zijn door sancties zijn de Kazan, Ligovsky Prospect en NS Century, aldus het ministerie van Financiën.

Alle drie de tankers van Aframax-formaat hebben in september Russische Sokol-olie in India gelost, terwijl twee van hen de reis in oktober maakten, zo bleek uit de gegevens.

Op de korte termijn kunnen sancties het aantal schepen dat Russische olie vervoert verminderen en India ertoe aanzetten elders bevoorrading te zoeken, maar het is onwaarschijnlijk dat ze de handel helemaal zullen stopzetten vanwege het lucratieve karakter ervan, zeiden verschillende handelaars die niet bij naam genoemd wilden worden.

Zolang er bereidwillige kopers zijn, zullen verkopers en verladers altijd een manier vinden om de olie te laten stromen, zei een handelaar.

Eén handelaar zei ook dat India mogelijk aanvoer uit de Middellandse Zee en de Noordzee zal zoeken ter vervanging van de Russische Sokol.

NS Century is momenteel op weg om ruwe Sokol-olie op 25 november te lossen in de haven van Vadinar in Gujarat voor Indian Oil Corp, zo blijkt uit gegevens van LSEG en Kpler.

Het IOC koopt Sokol onder een jaarcontract met de Russische oliegigant Rosneft. Een piek in de mondiale prijzen leidde ertoe dat Russische olie werd verkocht boven de door de westerse landen opgelegde prijsplafonds van 60 dollar per vat.

Volgens de website hebben de drie schepen vorig jaar een veiligheidscertificering verkregen van het Indian Register of Shipping (IRClass).

Ligovsky Prospect en Kazan, beheerd door Oil Tanker Management-FZCO, werden op 14 september en 7 mei vorig jaar gecertificeerd, volgens de website van IRClass. NS Century, beheerd door het in Dubai gevestigde Sun Ship management (D) Ltd, werd op 15 september 2022 gecertificeerd.

Verenigingen zoals het in Londen gevestigde Lloyd's Register, het American Bureau of Shipping en IRClass bieden diensten aan, zoals zeewaardigheidscontroles en certificering, die van cruciaal belang zijn voor het veiligstellen van verzekeringen en toegang tot havens.

Ruwe Sokol wordt geproduceerd in het Sakhalin-1-project, dat wordt beheerd door een dochteronderneming van Rosneft na de exit van ExxonMobil.

Voorafgaand aan de sancties en de herstructurering van de eigendom van het project hadden het Indiase ONGC Videsh, de overzeese investeringsafdeling van het staatsbedrijf Oil and Natural Gas Corp en Sakhalin Oil and Gas Development CoV, een consortium van Japanse bedrijven, een aandeel in het project.
Advertenties

Friday 01 December
Thursday 30 November
Wednesday 29 November