Regering wil binnen vijf jaar kwik in de ban doen
10 Nov, 16:31
foto
Kwik hecht zich aan goud. Door verhitting laat het kwik los van het goud, maar verdampt het gas en slaat via regen elders neer. (Foto: Bram Ebus/OneWorld)


Binnen vijf jaar wil de regering het kwikgebruik uitfaseren om zo te voldoen aan het Minamata-verdrag. Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) erkent dat het een uitdaging is om dit doel binnen dit tijdslimiet te bereiken. Maar hij heeft beloofd een gedetailleerd plan uit te werken om deze ambitieuze doelstelling te halen.

Kwik dat voornamelijk bij de goudwinning in Suriname wordt gebruikt heeft zware gevolgen voor mens en milieu. Tijdens een presentatie door ROM-directeur Ritesh Sardjoe en consultant voor het Nationaal Actieplan, Nathalie Emanuels, wees president Chan Santokhi erop dat het wereldwijd bekend is wie de producenten van kwik zijn. Hij stelde dat het stopzetten van de productie bij deze bedrijven de uitfasering aanzienlijk zou vergemakkelijken. Het staatshoofd heeft daarbij ook gewezen op de complexiteit van de goudsector, de legale en illegale activiteiten.

Er moet volgend week een concreet plan worden gepresenteerd over de ordening van de goudsector, merkte de president woensdag tijdens de presentatie op. Belanghebbenden in de sector, waaronder skalian-houders, zullen worden betrokken om hun systemen om te bouwen tot gesloten systemen. ZIJIN Mining, die Rosebel-goudmijn heeft overgenomen van Iamgold, is bereid trainingen te verzorgen om lokale gouddelvers kwikvrij te leren werken. Er zal met de gehele sector een overleg plaatsvinden om dit proces in goede banen te leiden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May