Patrouilles in gezamenlijke aanpak illegale visserij
10 Nov, 14:34
foto
Eerste patrouille in het project ‘Enhancing MCS for the deterrence of IUU Fishing and assessment on turtle bycatch in the coastal driftnet fleet’. (Foto's: WWF)


Het project ‘Enhancing MCS for the deterrence of IUU Fishing and assessment on turtle bycatch in the coastal driftnet fleet’ is dinsdag van start gegaan. Er worden patrouilles gemaakt in het kader van de strijd tegen illegale, ongerapporteerde en ongereguleerde visserij (IOO-visserij). De patrouilles worden uitgevoerd door het directoraat Visserij en de Maritieme politie, met financiële en operationele ondersteuning van WWF en het Regionaal Maritiem Comité voor visserij en aquacultuur Frans-Guyana (CRPMEM Frans-Guyana).

Het kustgebied en de binnenwateren van Suriname hebben te kampen met IOO-visserij, wat duurzaam visserijbeheer belemmert en een bedreiging vormt voor de export. Binnen het project zullen bijvisvangst en interacties met zeeschildpadden door kapiteins van verschillende vissersboten, worden vastgelegd. Er zal monitoring, controle en surveillance (MCS) zijn door het directoraat Visserij van het ministerie van LVV en de Maritieme politie ter bestrijding van IOO-visserij, inclusief het aanhouden van illegale boten. Het ontwikkelen van een nationaal actieplan om IOO-visserij aan te pakken is ook een van de projectdoelen.

Bestrijding illegaliteit

Onder genodigden waren vertegenwoordigers van de Franse Ambassade, het Visserscollectief, de Kustwacht en WWF-Guianas. Onderdirecteur Visserij Beheer, Zojindra Arjune, benadrukte het belang van de aanwezigheid van bevoegde instanties op het water voor de juiste monitoring, controle en surveillance van vissersboten. De handhaving op het water, met als doel om illegaliteit te bestrijden, staat echter onder druk door een gebrek aan middelen. Arjune zei daarom dankbaar te zijn voor de inzet van WWF en CRPMEM, voor de gezamenlijke aanpak van IOO-visserij in de Surinaamse wateren.

De informatie die ingewonnen zal worden door het uitvoeren van de patrouilles, zal volgens Arjune ingezet worden voor het vergroten van de awareness. Tomas Willems, zeebioloog en verantwoordelijke voor het vastleggen van de interacties met zeeschildpadden en andere diersoorten, zei dat de vereisten die gesteld worden om te mogen exporteren naar bijv. de VS, steeds strenger worden en het verzamelen van data essentieel is.

Willems verwees ook naar het Regionale Actieplan voor de lederschildpad, waarin bijvangst is aangemerkt als de belangrijkste oorzaak voor de achteruitgang van de populatie van deze bedreigde soort. Door onderzoek naar interacties met schildpadden in de kustdrijfnetvloot, kan op regionaal niveau gerichter gewerkt worden aan het verminderen van bijvangst.

Soraya Wijntuin, Oceans Coördinator van WWF-Guianas, besprak de uitdagingen die moesten worden overwonnen om dit project van de grond te krijgen en was lovend over de medewerking vanuit alle partijen. De directeur van Visserij, Parveen Amritpersad, stelde dat het project een continuering is en dat er mogelijkheden zijn voor de Kustwacht om simultaan activiteiten uit te voeren. Majoor Bhola, directeur van de Kustwacht, verwees in zijn spreekbeurt naar het gebrek aan middelen; boten moeten worden onderhouden, onderdelen zijn duur en niet altijd voor handen en voor het uitrukken is brandstof nodig.

De aanwezigen gingen onder begeleiding van John Somohardjo, Inspecteur bij de Maritieme Politie, mee op inspectie. Bij het derde vaartuig dat geïnspecteerd werd, was het raak: geen vergunning en zelfs een vals SK nummer. Na kort overleg is besloten om de boot in beslag te nemen en het onderzoek voort te zetten. De patrouilles zullen de komende tijd voortgang vinden en met de bevindingen zal een nationaal plan ter bestrijding van IOO-Visserij worden ontwikkeld, meldt WWF-Guianas.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May