Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
Hij is de eerste Amerikaan die de functie van paus vervult, hoewel hij ook wordt beschouwd als een kardinaal uit Latijns-Amerika vanwege de vele jaren die hij als missionaris in Peru doorbracht.
Prevost werd in 1955 in Chicago geboren als zoon van Spaanse en Frans-Italiaanse ouders. Hij was misdienaar en werd in 1982 tot priester gewijd.
Hoewel hij drie jaar later naar Peru verhuisde, keerde hij regelmatig terug naar de VS om er te dienen als predikant en prior in zijn geboortestad.
Hij heeft de Peruaanse nationaliteit en wordt met warme gevoelens herinnerd als iemand die met gemarginaliseerde gemeenschappen werkte en bruggen bouwde.
Hij werkte tien jaar als pastoor in een plaatselijke parochie en als leraar aan een seminarie in Trujillo in het noordwesten van Peru.
Leo XIV sprak in zijn eerste woorden als paus met veel waardering over zijn voorganger Franciscus.
"Wij horen nog steeds in onze oren de zwakke maar altijd moedige stem van paus Franciscus die ons zegende," zei hij. "Laten we, verenigd en hand in hand met God, samen verdergaan", zei hij tegen de juichende menigte.
De paus sprak ook over zijn rol in de Augustijner Orde.
In 2014 benoemde Franciscus hem tot bisschop van Chiclayo in Peru.
Bij kardinalen is hij goed bekend vanwege zijn prominente rol als prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen in Latijns-Amerika, dat de belangrijke taak heeft bisschoppen te selecteren en te begeleiden.
In januari 2023 werd hij aartsbisschop en binnen enkele maanden benoemde Franciscus hem tot kardinaal.
Standpunt Paus Leo
In eerste instantie zal de aandacht vooral gericht zijn op de uitspraken van Leo XIV om te zien of hij de hervormingen van zijn voorganger in de Rooms-Katholieke Kerk zal voortzetten.
Er wordt aangenomen dat Prevost de opvattingen van Franciscus deelde over migranten, armen en het milieu.
Een voormalige kamergenoot van hem, dominee John Lydon, beschreef Prevost tegenover de BBC als "extravert", "nuchter" en "erg begaan met de armen".
Over zijn persoonlijke achtergrond vertelde Prevost voor zijn verkiezing aan het Italiaanse netwerk Rai dat hij opgroeide in een immigrantenfamilie.
"Ik ben geboren in de Verenigde Staten... Maar mijn grootouders waren allemaal immigranten, Fransen, Spanjaarden... Ik ben opgegroeid in een erg katholiek gezin, beide ouders waren zeer betrokken bij de parochie," zei hij.
Hoewel Prevost in de VS werd geboren, werd hij door het Vaticaan omschreven als de tweede paus uit Amerika (Franciscus kwam uit Argentinië).
De afgelopen maanden lijkt hij de standpunten van de Amerikaanse vicepresident J.D. Vance in twijfel te hebben getrokken.
Een social media-account onder zijn naam plaatste een bericht op X opnieuw waarin kritiek werd geuit op de deportatie door de regering-Trump van een inwoner van de VS naar El Salvador. Ook werd er een kritisch commentaar gedeeld over een tv-interview dat Vance had gegeven aan Fox News.
"JD Vance heeft het mis: Jezus vraagt ons niet om een rangorde aan te brengen in onze liefde voor anderen", staat in het bericht, waarmee de kop van het commentaar op de website van de National Catholic Reporter wordt herhaald.
Tijdens zijn verblijf in Peru kon Prevost niet ontkomen aan de schandalen rond seksueel misbruik die de kerk in een kwaad daglicht stellen, ook al ontkent zijn bisdom ten stelligste dat hij betrokken is geweest bij een poging tot doofpotaffaire.
Met de naam Leo gaf Prevost blijk van zijn betrokkenheid bij dynamische maatschappelijke vraagstukken, aldus deskundigen.
De eerste paus die de naam Leo gebruikte, wiens pontificaat in 461 eindigde, ontmoette Attila de Hun en overtuigde hem ervan Rome niet aan te vallen. De laatste paus Leo leidde de Kerk van 1878 tot 1903 en schreef een invloedrijk traktaat over arbeidersrechten.
De voormalige aartsbisschop van Boston, Seán Patrick O'Malley, schreef op zijn blog dat de nieuwe paus "een naam heeft gekozen die breed wordt geassocieerd met de erfenis van sociale rechtvaardigheid van paus Leo XIII, die paus was in een tijd van enorme omwentelingen in de wereld, de tijd van de industriële revolutie, het begin van het marxisme en wijdverspreide immigratie".
De LGBT-standpunten van de nieuwe paus zijn onduidelijk, maar sommige groepen, waaronder het conservatieve College van Kardinalen, denken dat hij er mogelijk minder positief tegenover staat dan Franciscus.
Leo XIV heeft zijn steun uitgesproken voor een verklaring van Franciscus om zegeningen toe te staan aan paren van hetzelfde geslacht en anderen in "onregelmatige situaties". Hij heeft er wel aan toegevoegd dat bisschoppen dergelijke richtlijnen moeten interpreteren in overeenstemming met de lokale context en cultuur.
Toen kardinaal Prevost vorig jaar over klimaatverandering sprak, zei hij dat het tijd was om "van woorden naar daden" over te gaan. Hij riep de mens op om een 'wederkerigheidsrelatie' met de omgeving op te bouwen.
En hij heeft gesproken over concrete maatregelen in het Vaticaan, waaronder de installatie van zonnepanelen en de invoering van elektrische voertuigen.
Paus Leo XIV steunde het besluit van paus Franciscus om voor het eerst vrouwen toe te laten tot het Dicasterie voor Bisschoppen.
"We hebben bij verschillende gelegenheden gezien dat hun standpunt een verrijking is", vertelde hij in 2023 aan Vatican News.
In 2024 vertelde hij aan de Catholic News Service dat de aanwezigheid van vrouwen "een aanzienlijke bijdrage levert aan het proces van onderscheiding bij het zoeken naar wie naar onze mening de beste kandidaten zijn om de Kerk te dienen in het bisschopsambt".
Vandaag
-
10:51
Braziliaanse man overlijdt bij ATV-ongeval in Nassaugebied
-
10:20
Recht van de consument in Nieuw Burgerlijk Wetboek
-
08:18
Iran: Amerikaanse aanval maakt bredere vergeldingsacties legitiem
-
06:16
PL: President moet niet rancuneus doen over Javaans Nieuwjaar
-
05:04
Nog meer onweersbuien in aantocht
-
03:17
Straat van Hormuz inzet in olieconflict Iran-VS
-
01:29
Natio eindigt als laatste in poule A Concacaf Gold Cup
-
00:58
Democratie van onderop: een oplossing voor komende regering
-
00:00
Olieaanval in Iran zet wereld op scherp; VES: Voorkom paniek en prijsopdrijving in Suriname
Gisteren
- Column: Borrelpraat no. 877
- Geen juridische mist: VP-functie en lidmaatschap DNA sluiten elkaar uit
- Nationale Bloedbank krijgt forse donatie van Rotary Quota
- Man steekt ouderlijke woning in brand
- De stem van het volk!
- VHP betuigt medeleven aan NPS na overlijden van parlementariër Patricia Etnel
- Suriname: 'de tantes en ooms' als voedingsbodem voor corruptie
- Iran zweert vergelding na Amerikaanse luchtaanvallen: "Eeuwige gevolgen"
- Samenleving rouwt om Patricia Etnel
- Patricia Etnel is niet meer
- Aardig wat zon met onweersbuien in de middag
- Panama zet grondrechten opzij na rellen over pensioenwet
- Staatsolie: Minder regels, meer actie voor local content
- Trump: Als er geen vrede komt, slaan we opnieuw toe
- Nieuwe DNA komt nu zondag 29 juni bijeen; termijn loopt af
Eergisteren
- VS bombardeert Iraanse nucleaire sites
- Motorrijder zwaargewond door aanrijding op Afobakaweg; overlijdt in ziekenhuis
- Schoten gelost tijdens feest aan Cocobiacoweg
- KPS investeert in M.E. voor aanpak calamiteiten
- Auto beschoten aan Kleine Saramaccastraat
- Ruimtes STVS overhoop gehaald bij inbraak; niets meegenomen
- Arbeid als motor van onze ontwikkeling
- Luchtballoncrash in Brazilië eist minstens acht levens
- Parmessar: Regering-Santokhi laat financiële uitdagingen achter
- De Wil van het Lot
- Hassankhan en Boksteen pleiten voor hervorming verkiezingsproces
- Regen in de ochtend, droog in de nacht
- Internationale Yoga Dag: Een Oproep tot Eenheid en Gezondheid
- Boeroe-herdenking met fly-over, motorfietsen en nuchtere reflectie
- Nieuwe coalitie houdt koers vast ondanks druk rond vicepresidentschap