Kabalebo wil duidelijkheid over concessies Goldline Mining
26 Oct, 00:00
foto
360 ha is in concessie aangevraagd door Goldline Mining NV. Dit perceelland ligt ten zuiden van de Rijweg naar Apoera.


Goldline Mining NV, gevestigd aan de David Simonsstraat, heeft niet alleen 300 ha in concessie gekregen in de Corantijnrivier, maar heeft 360 ha aan de Rijweg naar Apoera gekregen. Beide concessies zijn dit jaar uitgegeven door het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen. Hoewel kapiteins van de dorpen Apoera, Washabo en Section zouden hebben meegewerkt, is de gemeenschap hier niet van op de hoogte. Er is in ressort Kabalebo en ook in Nickerie beroering ontstaan over deze uitgifte van concessies. 

De bewoners van Kabalebo hebben tijdens een spoedvergadering die districtscommissaris Josta Lewis heeft gehouden dinsdagavond, geëist dat president Chan Santokhi de concessies intrekt. De bewoners hadden steeds aangegeven tegen goudactiviteiten te zijn in hun gebied. Formeel zijn de concessies uitgegeven voor het zand, grind en natuursteen, maar hier wordt sterk aan getwijfeld. Zeker omdat een skalian wordt ingezet op de rivier. Zand en grind worden met een graafmachine gegraven en niet door een machine die gemaakt is voor goudopgravingen.

Geruime tijd werd ontkend dat er concessies zijn verstrekt, totdat de gemeenschap van Kabalebo werd geconfronteerd met activiteiten. Onlangs is bekend geworden dat goud is ontdekt nabij Apoera. Vanaf toen is er extra belangstelling ontstaan voor het ressort Kabalebo. Goldline Mining NV heeft het perceelland van 360 ha aangevraagd in het district Sipaliwini, ten zuiden van de Rijweg naar Apoera en ten Noorden van de Paris Jacobkreek.

In Nickerie zijn rijstboeren en bedrijven die zand afgraven ook wakker geschud door de activiteiten. Rijstboeren vrezen dat het irrigatiewater de rijstvelden zullen binnendringen, terwijl zandafgravers niet welkom zijn in het gebied waar Goldline Mining een concessie heeft gekregen. De bal ligt nu op het bord van de president.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May