Ramdin: Mennonieten hebben regering niet nodig
24 Oct, 00:00
foto
Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken tijdens een persconferentie maandag.


De Mennonieten die zich in Suriname komen vestigen hebben de regering niet nodig. Ze gaan op grote schaal aan landbouw doen en gaan zelf de investeringen doen. Van de regering gaan ze geen grond krijgen en er zal ook niet toegestaan worden dat er op grote schaal wordt ontbost. De Mennonieten zijn bezig te onderhandelen met de lokale gemeenschappen voor grond, in het westen en het Brokopondogebied. Dit heeft minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking, meegedeeld op een persconferentie.

Ramdin deelt mee dat na ruim 2 jaren discussiëren en overwegen er toestemming is gegeven aan de Mennonieten om in Suriname te opereren. Ingestemd is met een proefperiode van 3 jaren voor 50 families "alleen voor agrarische doeleinden". De ervaring met Mennonieten is positief als het gaat om hun productiviteit en exportpotentie, deelt Ramdin mee.

"We weten dat ze grote arealen nodig hebben," geeft Ramdin aan. "Ons is gezegd dat ze de overheid niet nodig hebben." Hij legt uit dat de groep zelf voor de grond en andere faciliteiten gaat zorgen. "Zij zullen met de lokale bevolkingen afspraken maken over het gebruik van land," deelt hij mee.  "Dus het is op basis van eigen investeringen. De voorbereidingen zijn gaande."

De bewindsman is voorgehouden dat de grondenrechten van Inheemsen en tribale volken nog steeds niet in orde zijn gemaakt. Dit kan voor nog meer complicaties gaan zorgen. "Inderdaad," merkt hij op. "Dat zijn precies de zaken die goed overwogen moeten worden." Hij deelt mee dat de Mennonieten die de komst voorbereiden, al gesprekken voeren met verschillende groepen in het binnenland. "Waar mogelijk zullen we ze faciliteren," geeft Ramdin aan. "We hebben nog geen verzoeken gehad maar ik weet dat zij met verschillende kapiteins en dorpshoofden gesprekken hebben gevoerd in het binnenland, zowel in het westen, als in het Brokopondogebied."  

Afhankelijk van hoeveel grond zij vinden, zal definitief beslist worden of de onderneming voortgezet wordt deelt Ramdin mee. "Die grond krijgen ze niet van de overheid," benadrukt hij. Hij gaat in op de geluiden dat er 30.000 hectaren ontbost zouden moeten worden voor de Mennonieten. Ontbossen brengt juist de 'carbon negatief' status van het land in gevaar.

Ramdin: "We hebben ons gecommitteerd om ontbossing tegen te gaan. Dus er zal geen toestemming worden gegeven om tot massale ontbossing over te gaan. Het gaat om agrarisch land dat reeds als agrarisch land is aangewezen (waar de Mennoniten naar zoeken). Dus het ontbossen, daar gaan we echt goed opletten dat het geen onderdeel is van deze planning." Suriname wil rond 2030 stoppen met ontbossen. Over 3 jaren komt een evaluatie over het project met de Mennonieten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May