Olieprijzen stabiel, Rusland versoepelt exportverbod brandstof
26 Sep, 02:48
foto


De olieprijzen bleven maandag stabiel nadat Rusland zijn brandstofverbod had versoepeld, waardoor eerdere winsten als gevolg van krappere aanbodvooruitzichten en behoedzaamheid over rentetarieven die de vraag zouden kunnen beteugelen, werden weggenomen.

Brent-futures voor ruwe olie stegen met 27 dollarcent (0,29%) naar US$93,54 per vat, nadat ze vrijdag 3 dollarcent waren gedaald.

De Amerikaanse West Texas Intermediate ruwe olie steeg met 24 dollarcent (0,27%) naar US$90,27.

Rusland heeft een aantal wijzigingen in het exportverbod op brandstof goedgekeurd, waarbij de beperkingen zijn opgeheven voor brandstof die wordt gebruikt als bunkering voor sommige schepen en diesel met een hoog zwavelgehalte, zo bleek maandag uit een overheidsdocument.

Het verbod op alle soorten benzine en hoogwaardige diesel, dat afgelopen donderdag werd aangekondigd, blijft van kracht.

"De markt blijft het tijdelijke Russische verbod op de export van diesel en benzine verwerken in een toch al krappe markt, gecompenseerd door de agressieve boodschap van de Fed dat de rentetarieven nog langer hoog zullen blijven", aldus IG Markets-analist Tony Sycamore.

De prijzen voor ruwe olie daalden vorige week, nadat een agressieve Federal Reserve de mondiale financiële markten in beroering bracht en zorgen uitte over de vraag naar olie. Daarmee werd een drie weken durende rally van meer dan 10% afgebroken, nadat Saudi-Arabië en Rusland het aanbod beperkten door de productieverlagingen tot het einde van het jaar te verlengen.

Vorige week vaardigde Moskou een tijdelijk verbod uit op de export van benzine en diesel naar de meeste landen om de binnenlandse markt te stabiliseren, waardoor de bezorgdheid over een laag productaanbod werd aangewakkerd nu het noordelijk halfrond de winter tegemoet gaat.

In de Verenigde Staten daalde het aantal werkende booreilanden vorige week met acht naar 507 – het laagste aantal sinds februari 2022 – ondanks hogere prijzen, zo bleek vrijdag uit een weekrapport van Baker Hughes.

Als gevolg van de aanbodbeperkingen zullen Amerikaanse olieraffinaderijen naar verwachting ongeveer 1,7 miljoen vaten per dag (bpd) aan capaciteit offline hebben voor de week die eindigt op 29 september, waardoor de beschikbare raffinagecapaciteit met 324.000 vaten per dag (bpd) afneemt, aldus onderzoeksbureau IIR Energy maandag.

De offline capaciteit zal naar verwachting stijgen tot 1,9 miljoen vaten per dag in de week die eindigt op 6 oktober, aldus IIR.

De verwachtingen van betere economische cijfers deze week uit China, 's werelds grootste importeur van ruwe olie, verbeterden het sentiment. Analisten wezen er echter op dat de olieprijzen te maken krijgen met technische weerstand op het hoogtepunt van november 2022 dat vorige week werd bereikt.

De Chinese productiesector zal naar verwachting in september groeien, waarbij wordt voorspeld dat de inkoopproductie-index voor het eerst sinds maart boven de 50 zal stijgen, aldus analisten van Goldman Sachs.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May