Rusland: Prigozhin begraven in privébegrafenis
29 Aug, 21:17
foto
Het graf van Yevgeny Prigozhin in Sint-Petersburg, Rusland. (Foto: Reuters)


Wagner-chef Yevgeny Prigozhin is begraven tijdens een privébegrafenis in Sint-Petersburg, heeft zijn persdienst laten weten. Er stond dat de ceremonie in "een besloten vorm" werd gehouden, en dat iedereen "die afscheid wil nemen de Porokhovskoye-begraafplaats in de stad kan bezoeken".

De 62-jarige Prigozhin werd door de Russische autoriteiten dood verklaard na genetische analyse van tien lichamen die op 23 augustus in een neergestort vliegtuig nabij Moskou waren gevonden.

Het Kremlin heeft de speculaties ontkend dat het verantwoordelijk was voor de crash.

Maar een aantal Rusland-waarnemers – zowel in het binnenland als in het buitenland – hebben Prigozhin beschreven als een 'lopende dode man' sinds een afgebroken gewapende muiterij die hij in juni leidde.

Alle tien mensen aan boord – inclusief Prigozhins rechterhand Dmitry Utkin – kwamen om bij de crash in de regio Tver, ten noordwesten van Moskou.

De persdienst van Wagner gaf de informatie over de begrafenis van Prigozhin dinsdag in een korte verklaring op Telegram. Het leverde geen verdere details op.

De Russische MSK1-website citeerde begraafplaatsfunctionarissen die zeiden dat de begrafenis dinsdag omstreeks 16.00 uur lokale tijd plaatsvond. "Dat is wat de familieleden van Prigozhin wensten", zeiden de functionarissen.

MSK1 zei ook dat Prigozhin naast het graf van zijn vader werd begraven. Het voegde eraan toe dat de zwart-geel-rode vlag van Wagner op de locatie te zien was.

Daarnaast vond dinsdag ook de begrafenis plaats van Prigozjins hoogste plaatsvervanger Valery Tsjekalov – die ook in het neergestorte vliegtuig zat – op de Severnoje-begraafplaats in Sint-Petersburg. De 47-jarige zou de niet-militaire zakelijke belangen van Prigozhin hebben beheerd, die volgens westerse regeringen worden gebruikt om de groep huurlingen te financieren.

Eerder op de dag zei de woordvoerder van de Russische president Vladimir Putin, Dmitri Peskov, dat de leider van het Kremlin de begrafenis van Prigozjin niet zou bijwonen.

Yevgeny Prigozhin poseert met een aanvalsgeweer. Ooit was hij een loyalist van Vladimir Putin. Hij leidde in juni een afgebroken gewapende muiterij. (Getty Images)

Putin bleef na de crash bijna 24 uur stil. De volgende dag betuigde hij zijn condoleances aan de families van alle slachtoffers. En hij beschreef Prigozhin als een "getalenteerd persoon" die "ernstige fouten heeft gemaakt in het leven".

In juni leidde Prigozhin – ooit een loyalist van Poetin – de opstand tegen de twee belangrijkste generaals van de Russische strijdkrachten. Zijn huurlingen namen de controle over de Zuid-Russische stad Rostov aan de Don over en marcheerden naar Moskou, maar stopten de muiterij slechts ongeveer 200 km van de hoofdstad.

Putin omschreef de opstand destijds als "verraad" en een "steek in de rug", maar later werd een deal gesloten voor Wagner-strijders om zich aan te sluiten bij Russische reguliere legereenheden of om naar Wit-Rusland, een Russische bondgenoot, te verhuizen.

Er zijn echter waanzinnige speculaties geweest dat Russische veiligheidstroepen op de een of andere manier betrokken waren bij de vliegtuigcrash.

Amerikaanse functionarissen, geciteerd door CBS, de mediapartner van de BBC in Amerika, hebben gezegd dat de meest waarschijnlijke oorzaak van de crash een explosie aan boord van de privéjet was.

Peskov deed geruchten over vals spel af als een "absolute leugen".
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May