Column: VHP kan alleen draagvlak van NDP krijgen
18 Jul, 00:59
foto
Waarnemend president Ronnie Brunswijk/voorzitter ABOP.


Wanneer de coalitie als los Sahara zand aan elkaar kleeft, wat moet dan van De Nationale Assemblee - met de oppositie - worden verwacht. Veel tijd en geld zijn besteed om draagvlak te creëren voor de wijziging van de Kiesregeling. Er zijn zoveel sessies gehouden en zelfs de Academische Week ging hierover. Ook is er een wetsontwerp in elkaar gezet door 'het deskundig team' en de wetgevingsjuristen. De regering heeft commissie Lim A Po aan het werk gezet en heeft het adviesrapport ontvangen. Maar uiteindelijk is het resultaat nul komma nul.

De Babylonische verwarring in DNA is compleet met 3 initiatiefvoorstellen, terwijl ook de regering bezig is met een wetsontwerp. De VHP - de partij van president Chan - is heel rigoureus in haar voorstel voor wijziging van de Kiesregeling en de grondwet. De oranje partij maakt zich niet druk om wat de regering wil, ook al is de voorzitter president. Hij is enthousiast over het voorstel van commissie Lim A Po, maar zijn partij duidelijk niet. ABOP/PL wil niks horen van landelijke evenredigheid en gaat voor het districtenstelsel. De NDP heeft zich ook uitgelaten over het districtenstelsel maar heeft dat niet principieel gesteld, zoals de ABOP. De NPS kiest voor landelijke evenredigheid en de BEP is nog niet uitgekomen.

Het is duidelijk moeilijk voor de regering om met een conceptvoorstel te komen als de verschillen tussen de VHP en ABOP/PL zo groot zijn, ondanks de publiekelijk aangeprezen hechte eenheid. De VHP kan nu alleen maar richting NDP kijken voor de twee derde meerderheid. Als zij het op een akkoordje gooien, hebben ze 36 stemmen en de NPS is dan niet eens nodig voor rugdekking. De NDP-ondervoorzitter Jennifer Simons heeft al laten doorschemeren dat over de landelijke evenredigheid kan worden gesproken. En zij heeft aardig wat in de paarse melk te brokkelen. Dus oranje en paars moeten hun kleuren gaan vermengen om elkaar te vinden.

De VHP wil niet dat iemand met een strafblad ooit weer president of vicepresident wordt. Voor de NDP moet dit geen probleem zijn, want Desi Bouterse heeft met twee termijnen ruimschoots alle 'grani' gekregen om zijn kunnen legaal te tonen. Ondanks twee coups, een veroordeling in Nederland en het 8 december strafproces, is hij staatshoofd geworden. Bovendien heeft de rechtbank in eigen land al twee keer de hamer geslagen op 20 jaar cel. Dit jaar komt het derde oordeel over zijn op handen zijnde verhuizing naar Santo Boma. Er is gevangenneming geëist bij veroordeling. Hij kan nog gratie krijgen van Chan, maar die moet het Hof van Justitie om advies vragen. De politieke rol van Bouta is duidelijk ten einde.

Ook al zegt de VHP dat uitsluiten van personen met een strafblad niks persoonlijks is en niemand specifiek bedoeld wordt, maar de politieke realiteit ligt daar. ABOP-leider tevens vicepresident heeft zijn ambitie om president van het land te worden, vaker kenbaar gemaakt. Zelfs het koningschap weegt daar niet tegen op. Voor de waarnemend president is DNA ettelijke keren opgestaan, zo vaak is Chan 'in landsbelang' uitlandig. Als de vergadering vandaag doorgaat, zal ook de VHP-fractie voor de majesteit moeten opstaan. Dus de VHP en de NDP samen kunnen de droom van de koning tot een nachtmerrie maken. Maar ze moeten het Afrikaanse orakel dat hem tot koning gekroond heeft, niet onderschatten...

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April