Grootste hadj-bedevaart in de geschiedenis begint in Saudi-Arabië
25 Jun, 14:18
foto
Potentiële pelgrims bidden in de Masjid al-Haram tijdens hun hadj-bedevaart in Mekka, Sauedi-Arabië. (Foto:Anadolu Agency via Getty Images)


De pelgrimstocht van de hadj is begonnen terwijl massa's moslims in witte gewaden rond de Kaaba cirkelen, de kubusvormige structuur in het epicentrum van de heiligste plaats van de islam, klinken hun gebeden door de lucht. De jaarlijkse bedevaart begon zondag in Mekka, Saudi-Arabië, met de tawaf, het cirkelen van de Kaaba, in een evenement dat naar verwachting bezoekersrecords zal breken.

Dit jaar zullen we getuige zijn van de grootste hadj-bedevaart in de geschiedenis', zei een ambtenaar van het Saudische ministerie van hadj en umrah.

Er wordt verwacht dat meer dan 2,5 miljoen moslims zullen deelnemen, aangezien de beperkingen voor de pandemie van het coronavirus die sinds 2020 van kracht waren, volledig zijn versoepeld.

Dat jaar mochten slechts 10.000 mensen deelnemen; 59.000 in 2021; en vorig jaar was er een limiet van een miljoen mensen.

"Ik beleef de mooiste dagen van mijn leven", vertelde Abdelazim, een 65-jarige Egyptenaar die 20 jaar spaarde om de kosten van US$ 6000 te betalen die hij nodig had om aanwezig te zijn, aan persbureau AFP op de locatie.

Op zondagavond zullen de pelgrims hun weg beginnen te vinden naar Mina, ongeveer 8 km van Mekka's al-Masjid al-Haram, of de Grote Moskee, voordat ze verzamelen bij de berg Arafat, waar de profeet Mohammed naar verluidt zijn laatste preek hield.

Mina wordt voorbereid op de pelgrims, er worden voedselvoorraden aangevoerd en veiligheidstroepen worden ingezet.

De hadj van dit jaar is een uitdaging en vindt plaats in de hitte van bijna 45 graden Celsius, de datum voor de bedevaart die afhankelijk is van de maankalender.

De Saudische autoriteiten zeiden dat meer dan 32.000 gezondheidswerkers en duizenden ambulances stand-by staan om gevallen van zonnesteek, uitdroging en uitputting te behandelen.

Het islamitische ritueel is verplicht voor elke valide moslimvolwassene die over de financiële middelen beschikt om deel te nemen, en vormt een van de vijf pijlers van de religie.

De fysiek en emotioneel uitdagende ervaring is bedoeld om volgelingen van zonde te reinigen en hen dichter bij God te brengen.

Dit jaar wordt de Hadj gehouden tussen 26 juni en 1 juli, met de viering van Eid al-Adha op 28 juni (In Suriname op 29 juni).

Hoewel het een duur ritueel is, inspireert de reis van de hadj velen vaak tot hoop, zelfs als ze afkomstig zijn uit delen van de wereld die worden belegerd door oorlog, armoede of bezetting. Velen sparen jarenlang het weinige geld dat ze hebben om het te kunnen betalen.

Vier groepen pelgrims verlieten vorige week Gaza. Ondertussen stroomden pelgrims uit het noordwesten van Syrië door de grensovergangen met Turkije. En Jemenieten gingen aan boord van de eerste rechtstreekse vlucht naar Saudi-Arabië sinds 2016 voor de pelgrimstocht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May