Sheran Henar rondt specialisatie tot gynaecoloog af
17 Jun, 10:34
foto
Gynaecoloog Sheran Henar met haar diploma. Zij heeft haar presentatie gisteravond gehouden.


Sheran Henar (36) heeft vrijdag haar specialisatie tot Gynaecoloog in Suriname afgerond. In haar eindpresentatie gaf ze aan dat het uitermate belangrijk is om de eerste zwangerschapsecho bij een zwangerschapsduur van 8-12 weken (2-3 maanden) te laten maken. Deze echo geeft essentiële informatie die belangrijk is voor de rest van de zwangerschap. Dat geldt voor alle zwangerschappen. Bij tweelingen geeft deze echo nog extra informatie die het beleid van de zwangerschap heel erg beïnvloeden.

"In Suriname komen vrouwen door verschillende omstandigheden (zoals vervallen verzekeringskaart) laat in de zwangerschap bij ons Gynaecologen terecht, waardoor ze geen eerste echo hebben. Helaas horen wij ook nog wel eens dat huisartsen de zwangeren niet voor de eerste echo verwezen hebben", zei Henar. Zij hoopt met haar afstudeerpresentatie de noodzaak van de eerste trimester echo, duidelijk te hebben gemaakt.

In het vervolg van de voordracht maakt Henar duidelijk wat de risico’s zijn bij tweelingzwangerschappen, met name bij de tweelingen die één moederkoek delen. Bij deze tweelingen is frequente controle (elke 2 weken) bij de gynaecoloog geadviseerd.

In 2005 begon Henar aan de studie geneeskunde aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waar zij in 2012 haar bul ontving. In 2013 remigreerde ze naar Suriname en begon in 2015 met de specialisatie in het Diakonessenhuis, met Drs. Lily Olmtak als haar opleider. Van 2019 tot en met 2022 heeft ze het buitenlands deel van de opleiding in Utrecht (Diakonessenhuis & UMC Utrecht) en Leiden (LUMC) doorgebracht.

Henar heeft zich in Nederland veel beziggehouden met geavanceerde echoscopie in de zwangerschap. In het LUMC in Leiden heeft ze zich verdiept in het opsporen van complicaties bij tweelingzwangerschappen met behulp van echo technieken.

Het diploma werd gisteravond aan Henar overhandigd door de SRC-vertegenwoordiger Wilco Zijlmans (kinderarts Diakonessenhuis). Met de beëdiging van Sheran Henar telt de Vakgroep van Gynaecologen Suriname momenteel 16 gynaecologen.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April