Colombia: Kinderen na 40 dagen levend teruggevonden in Amazone
10 Jun 2023, 12:39
foto
Een van de redders houdt een fles aan de mond van het kleinste kind, terwijl een ander met een lepel een van de andere kinderen uit een mok voedt. (Foto via Reuters)


Vier kinderen zijn levend teruggevonden nadat ze een vliegtuigcrash hadden overleefd en wekenlang voor zichzelf hadden moeten zorgen in de Amazone-jungle van Colombia. De president van Colombia zei dat de redding van de broers en zussen, van dertien, negen, vier en één jaar oud, "een vreugde voor het hele land" was.

De moeder van de kinderen en twee piloten kwamen op 1 mei om het leven toen hun vliegtuigje neerstortte in de jungle.

De vermiste kinderen werden het middelpunt van een enorme reddingsoperatie waarbij tientallen soldaten en lokale mensen betrokken waren.

President Gustavo Petro zei dat het vinden van de groep een "magische dag" was, en voegde eraan toe: "Ze waren alleen, ze bereikten zelf een voorbeeld van totale overleving dat in de geschiedenis zal blijven."

De kinderen behoren tot de inheemse Huitoto-groep. Petro deelde een foto van verschillende leden van de militaire en inheemse gemeenschap die voor de broers en zussen zorgden, die al 40 dagen vermist waren. Een van de redders hield een fles aan de mond van het kleinste kind, terwijl een ander met een lepel een van de andere kinderen uit een mok voedde.

Op een video die werd gedeeld door het Colombiaanse ministerie van Defensie was te zien hoe de kinderen in het donker boven de hoge bomen van de jungle in een helikopter werden getild. Ze zijn naar de hoofdstad Bogota gevlogen, waar ambulances hen naar het ziekenhuis hebben gebracht voor verdere medische behandeling.

De grootmoeder van de kinderen, Fatima Valencia, zei na hun redding: "Ik ben erg dankbaar, en ook moeder aarde, dat ze zijn vrijgelaten." Ze zei dat de oudste van de vier broers en zussen gewend was om voor de andere drie te zorgen als hun moeder aan het werk was, en dat dit hen hielp te overleven in de jungle.

"Ze gaf ze meel en cassavebrood, elk fruit in het bos, ze weten wat ze moeten consumeren", zei Valencia in beelden verkregen door EVN.

Het Cessna 206-toestel waarmee de kinderen en hun moeder hadden gereisd voordat de crash plaatsvond, vloog van Araracuara, in de provincie Amazonas, naar San José del Guaviare, toen het een noodwaarschuwing gaf vanwege een motorstoring.

De lichamen van de drie volwassenen werden door het leger op de plaats van de crash gevonden, maar het leek erop dat de kinderen uit het wrak waren ontsnapt en het regenwoud in waren getrokken om hulp te zoeken.

Er begon een massale zoekactie en in mei vonden reddingswerkers spullen die door de kinderen waren achtergelaten, waaronder een drinkfles voor kinderen, een schaar, een haarelastiekje en een geïmproviseerd onderkomen.

Er werden ook kleine voetafdrukken ontdekt, waardoor zoekteams dachten dat de kinderen nog leefden in het regenwoud, waar jaguars, slangen en andere roofdieren leven.

Leden van de gemeenschap van de kinderen hoopten dat hun kennis van fruit en overlevingsvaardigheden in de jungle hen een betere kans zou geven om in leven te blijven.

Inheemse mensen sloten zich aan bij de zoekactie en helikopters zonden een bericht uit van de grootmoeder van de kinderen, opgenomen in de Huitoto-taal, waarin ze hen aanspoorden om te stoppen met lopen om ze gemakkelijker te kunnen lokaliseren.

Nadat ze waren gevonden, riep hun grootvader, Fidencio Valencia, de autoriteiten op om de kinderen dichter bij hun familie in Villavicencio, ongeveer 130 km van Bogota, te laten verhuizen.

"Ik vraag het aan de president als de hoogste autoriteit. Het spijt me hem lastig te vallen, maar het is mijn recht en mijn plicht, het is mijn bloed, het is mijn familie. Ik wil de kinderen hier in Villavicencio zien", zei hij in een interview ook verkregen door EVN.

Eerder zei Petro dat hij met de grootvader van de kinderen had gesproken. De president kwam vorige maand onder vuur te liggen toen een tweet die op zijn account was gepubliceerd, ten onrechte aankondigde dat de kinderen waren gevonden.

Hij wiste de tweet de volgende dag en zei dat de informatie - die zijn kantoor had gekregen van de Colombiaanse kinderwelzijnsdienst - niet kon worden bevestigd.
Advertenties