US$ 39 miljoen schuldherschikking met India
08 Jun, 16:49
foto


India heeft alle bestaande looptijden en betalingsachterstanden van Suriname herschikt. Het betreft hierbij een totaalbedrag van ca. US$ 39 miljoen. De regering waardeert de getoonde bereidheid van India om Suriname te ondersteunen bij het bereiken van een duurzame oplossing voor zijn schuldenproblematiek. Nu moet Suriname alleen nog met de Volksrepubliek China, als een van zijn grote buitenlandse bilaterale crediteuren, komen tot een schuldherschikking.

Na het bezoek van president Chan Santokhi in januari 2023, waarbij besprekingen zijn gevoerd met de president en premier van India, is op 15 maart de herschikkingsovereenkomst over de bilaterale leningen door beide partijen getekend en gefinaliseerd. De herschikkingsovereenkomst over de resterende faciliteiten werd op 2 juni afgerond. Tijdens het staatsbezoek van president Droupadi Murmu is de finalisering van de schuldherschikking bevestigd, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De herschikking wordt uitgevoerd onder de volgende voorwaarden: bilaterale leningen moeten worden terugbetaald in 20,5 jaar (inclusief een 8,5 jaar grace period) en ECA-Backed leningen (schulden met een staatsgarantie) moeten worden terugbetaald in 15,5 jaar (inclusief een 9,5 jaar grace periode).
India heeft een maximale jaarlijkse vaste rentevoet van 1,20% toegekend aan de schulden, die op basis van de huidige leningen een variabele rentevoet hadden plus een marge (libor rentevoet plus en marge van 0,5% tot 2%).
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April