Column: Het algemeen belang bestaat niet
Met de hoeveelheid elektriciteit die zou worden opgewekt zou de industrialisatie in Suriname op gang komen en voor de burgers zou elektriciteit spotgoedkoop zijn. U zult daar haast niets voor hoeven te betalen klonk de propagandistische informatie. Goedgelovigen vonden dat zeer logisch: Hemelwater komt van God en daar hoeven we toch niets voor te betalen? Wie kon - met deze vooruitzichten - niet blij zijn dat er een stuwmeer werd aangelegd?
Ten behoeve van het algemeen belang moesten de mensen die woonden in de gebieden waar het meer zou ontstaan verhuizen. Zij verhuisden uiteindelijk; al dan niet met zachte drang. De stroom die in het algemeen belang was opgewekt, was voor hen echter pas in 1998 beschikbaar, tijdens de regering o.l.v. Jules Albert Wijdenbosch. In die ruim 34 jaar die daaraan voorafging werd de stroom via dikke kabels over hun hoofden heen naar de Paramaribo vervoerd. Zij zagen de kabels, maar hadden zelf geen stroom.
We praten zo vaak over het algemeen belang, maar bestaat er wel een algemeen belang? Wat de ene ziet als een groot belang kwalificeert de andere als een onbenulligheid. Activiteiten in één sector kunnen destructieve gevolgen hebben voor een of meer andere sectoren. Hoe vaak hebben activiteiten binnen de industriële sector niet op gespannen voet gestaan met de volksgezondheid.
Personen die rondhout exporteren, exporteren daarmee ook de werkgelegenheid. Terwijl wij met het verwerken van het hout – uit die boomstammen – meer zouden kunnen verdienen. Het self reliance denken kon vaste voet vinden in ons land.
Er is slechts sprake van ontelbare deelbelangen; waarvan vele ook nog conflicterende deelbelangen zijn.
Maatschappelijke organisaties kunnen de deelbelangen helpen clusteren en daardoor (mogelijke) conflicten mitigeren. Uiteindelijk is het de Staat, zo u wilt de regering die in laatste instantie de vele - al dan niet - conflicterende deelbelangen hoort te synchroniseren. Het op elkaar afstemmen van die belangen om zodoende mogelijke spanningen c.q. conflicten te reduceren of te voorkomen.
Er zijn mensen die zeggen dat regeerders boven partijen moeten staan. Een goede aanzet daartoe vinden wij in artikel 94 van onze grondwet: De President en de Vicepresident oefenen naast hun ambt geen andere politiek-bestuurlijke overheidsambten uit, bekleden geen functies in het bedrijfsleven of in de vakbeweging en oefenen evenmin andere beroepen uit.
Vaker is de vraag gesteld of de president danwel de vicepresident – op basis van dit grondwetsartikel - voorzitter van een politieke partij mogen zijn. Maar dat slechts weinigen zich druk maken over het feit dat de huidige vicepresident zo zeer deel is van het gebeuren in de goudsector geeft aan hoe onderontwikkeld ons politiek bestel is. Hoge politieke functionarissen mogen nimmer de schijn van partijdigheid tegen zich hebben. Het volk mag niet denken dat ze bij politiek bestuurlijke zaken of bij calamiteiten niet optreden of zwijgen, omdat ze medebelanghebbende zijn.
Vandaag
Gisteren
- Milieu Effecten Analyse niet meer gratis
- Eerste zending stembiljetten naar Sipaliwini
- Suriname bouwt aan duurzame toekomst
- Gewapende overval op supermarkt: Winkelier weet te ontkomen
- Wie is Robert Prevost, de nieuwe paus Leo XIV?
- Stemmen voor Evenwicht: Samen Werken aan een Nieuw Suriname
- Colporteurs oproepingskaarten stuiten op adresproblemen
- Prevost verrast als eerste Amerikaanse paus
- De Twa-Twa in de Kolenmijn
- Bewolking, regen en onweer
- Vandaag en morgen nationale rouwdagen
- Bond Havenbeheer eist inzage in arbeidsovereenkomst Mangre
- Politie Suriname versterkt door VS training en HSI-ondersteuning
Eergisteren
- Dodelijke aanrijding Garnizoenspad: Bromfietser komt om het leven
- Suriname in de schijnwerpers: Tragikomedie van deze week (15)
- Man zwaargewond na steekpartij door ex-vriendin in Lelydorp
- Pokigron vraagt hulp voor urgente zaken
- Onderwijs op de rand van ondergang
- Santokhi benadrukt belang van RVI voor jonge Surinamers
- DNA bereikt dieptepunt: Geen quorum voor vergaderingen
- Kardinaal Robert Prevost gekozen tot nieuwe paus
- Schoolvervoer per direct hervat
- Nieuwe paus gekozen; witte rook uit schoorsteen van Sixtijnse Kapel
- Loononderhandelingen vastgelopen: Ravaksur Plus zal traject acties inzetten
- Wan Okasi eist geheime stemming voor mensen met beperking
- Militairen ingezet bij vouwen stembiljetten
- Voetganger overlijdt na aanrijding op Martin Luther Kingweg
- Kiezers in Paramaribo en Wanica goud waard in 2025
- Bewolkt in de ochtend met onweer in de middag
- Zwarte rook, geen paus gekozen bij eerste stemming in conclaaf
- Studenten leggen onderwijsproblemen voor aan president
- Column: Positieve mindset
- Koop of verkoop oproepingskaart is strafbaar