Gajadien: Betrokkenen moeten meewerken aan koersstabilisatie
07 Apr 2023, 00:00
foto


Ondanks de aangekondigde maatregelen van president Chan Santokhi om de koers te beteugelen en gesprekken die gevoerd worden met de financiële sector, blijft de SRD dagelijks in waarde verminderen. Tot en met 10 april is de koers genoteerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) 37,79 voor de US-dollar. Bij cambio's en banken is de koers nog hoger. De prijzen in de winkels worden haast dagelijks aangepast. Er is nog geen zicht op hoe deze situatie zal worden aangepakt.

Asis Gajadien, voorzitter van de commissies Financiën en Staatshuishouden, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij nog steeds mogelijkheden ziet om de stabiliteit in de koersontwikkeling te bewerkstelligen. Hiervoor zullen alle partijen de broodnodige ondersteuning moeten verlenen. Instituten zullen hun taken ook naar behoren dienen uit te voeren, stelt hij.

De commissies hebben gesprekken gevoerd moet onder andere de minister van Financiën & Planning, de taskforce voor koersbeteugeling, de governor van de CBvS, goud-, houtexporteurs, de Verenigingen van Economisten in Suriname, Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname, Vereniging van Auto Importeurs, Platform Levensmiddelen Importeurs, Bankiersvereniging, vereniging van Cambiohouders, ASFA, VSB, AKMOS en KKF.

De gevoerde gesprekken deze week door de Assembleecommissies hebben volgens Gajadien geresulteerd in verdere duidelijkheid van de problemen die we ondervinden in het financieel verkeer. Het is voor de commissies nog duidelijker geworden dat de belangrijkste monetaire autoriteit, de CBvS haar rol niet naar behoren uitvoert. Er is weinig tot geen gezamenlijk overleg om te geraken tot rust in het systeem. Ook het gemis van duidelijke instructies naar banken en cambio’s vormt een obstakel in het geheel, waardoor eenieder haar eigen richting opgaat.

Met de regeringsautoriteiten is afgesproken om de juiste informatie uiterlijk volgende week op te sturen naar De Nationale Assemblee. Hierna zal na overleg de openbare vergadering die is verdaagd tot nader order, kunnen worden voortgezet. De op- en aanmerkingen van de verschillende organisaties waarmee gesproken is, zullen worden besproken met de regering.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May