LVV wil markoesa-industrie realiseren; vraag is groot
02 Apr 2023, 18:53
foto
Medewerkers van LVV hebben een intensieve workshop van vijf dagen over markoesateelt achter de rust. Internationale deskundige Abel Rebouças São José heeft een de kneepjes van markoesateelt aan hen bijgebracht. (Foto: LVV)


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) wil de markoesateelt vergroten. Er is een vijfdaagse workshop gehouden waarbij, Abel Rebouças São José, een internationale deskundige uit Brazilië, de nodige tools meegeeft over het  telen van markoesa. Medewerkers van het ministerie zijn intensief onderricht in markoesateelt.

De diverse teeltmethoden, onkruidbestrijding, bemesting, herkennen en beheersen van ziekten en plagen. De deelnemers is zowel theoretisch kennis op het ministerie van LVV als de praktische kennis op de markoesaanplant te Matta bijgebracht. De bedoeling is dat het aangeleerde door de participanten uiteindelijk op deskundige wijze dusdanig wordt overgebracht op markoesatelers in Suriname dat zij het niet alleen begrijpen, maar ook op de correcte wijze toepassen in de praktijk om de productie te verhogen. 

Deze training is onderdeel van het Inter-American Development Bank (IDB)-project Agricultural Competitiveness Program (SU-L 1020): component II: Minor Fruits. Er staat binnen dit project een activiteit ingepland waarbij in verschillende districten een Farmers Field School (FFS) zal worden gestart. Het Minor Fruits project richt zich momenteel op markoesa met als doel het verhogen van deze productie in Suriname. Het is daarom van belang dat er wordt geïnvesteerd in kennis en kunde om uiteindelijk dit doel te kunnen realiseren, meldt LVV. 

Om de FFS succesvol te maken moet LVV steeds stappen verder zijn in kennis dan de huidige situatie betreffende markoesateelt. “Het directoraat Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking zal steeds op de achtergrond research blijven doen voor dit gewas aangezien wij de richting op gaan voor markoesa industrie in Suriname,” zei directeur Anand Ramkisoensing bij de opening van de workshop. Hij gaf aan dat de vraag in het buitenland naar dit strategisch product groot is terwijl de prijs internationaal stijgt. “Hier groeit het heel makkelijk maar als we internationaal willen afzetten moeten wij gaan richting professionalisering bij het verbouwen van markoesa.” De training werd afgesloten met een certificaatuitreiking.

Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April