Zware aardbeving treft Turkije en Syrië, meer dan 1500 doden
06 Feb 2023, 11:45
foto
Een krachtige aardbeving heeft in Turkije en Syrië geleid tot zware verwoesting en honderden doden.


Een krachtige aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter heeft maandagochtend grote delen van Turkije en Syrië opgeschrikt, honderden gebouwen omvergeworpen en meer dan 1.500 mensen gedood. Honderden zouden nog steeds vastzitten onder het puin. Het dodental zou naar verwachting stijgen terwijl reddingswerkers hopen wrakstukken doorzochten in steden en dorpen in het hele gebied.

Aan beide kanten van de grens renden bewoners die uit hun slaap waren geschrokken door de aardbeving vóór zonsopgang naar buiten op een koude, regenachtige en besneeuwde nacht. Gebouwen werden herleid tot stapels vloeren en grote naschokken bleven de regio teisteren.

Reddingswerkers en bewoners in meerdere steden zochten naar overlevenden en werkten door de wirwar van metaal en beton. Een ziekenhuis in Turkije stortte in en patiënten, waaronder pasgeborenen, werden geëvacueerd uit faciliteiten in Syrië.

In de Turkse stad Adana zei een bewoner dat drie gebouwen in de buurt van zijn huis waren ingestort. "Ik heb de kracht niet meer", hoorden ze een overlevende roepen van onder het puin toen reddingswerkers hem probeerden te bereiken, zei de bewoner, student journalistiek Muhammet Fatih Yavus.

"Omdat de inspanningen om puin te verwijderen in veel gebouwen in het aardbevingsgebied doorgaan, weten we niet hoe hoog het aantal doden en gewonden zal stijgen", zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. "Hopelijk laten we deze rampzalige dagen achter ons in eenheid en solidariteit als land en natie."

De aardbeving, die ten noorden van de Turkse provinciehoofdstad Gaziantep plaatsvond, werd tot in Caïro gevoeld. Het zorgde ervoor dat inwoners van Damascus de straat op renden en mensen in Beiroet wakker schudde.

Het trof een regio die aan beide zijden van de grens is gevormd door meer dan tien jaar burgeroorlog in Syrië. Aan Syrische zijde is het getroffen gebied verdeeld tussen door de regering gecontroleerd gebied en de laatste door de oppositie gecontroleerde enclave van het land, die wordt omringd door door Rusland gesteunde regeringstroepen. Turkije is ondertussen de thuisbasis van miljoenen vluchtelingen uit dat conflict.

De door de oppositie gecontroleerde regio's in Syrië zitten vol met zo'n 4 miljoen mensen die door de gevechten uit andere delen van het land zijn verdreven. Velen van hen wonen in gebouwen die al verwoest zijn door eerdere bombardementen. Honderden families zaten vast in het puin, zei de noodorganisatie van de oppositie, genaamd de Witte Helmen, in een verklaring.

Overbelaste gezondheidsfaciliteiten en ziekenhuizen werden snel gevuld met gewonden, zeiden reddingswerkers. Anderen moesten worden ontruimd, waaronder een kraamkliniek, aldus medische organisatie SAMS.

De regio ligt bovenop grote breuklijnen en wordt regelmatig opgeschrikt door aardbevingen. Ongeveer 18.000 mensen kwamen om bij een even krachtige aardbeving die in 1999 Noordwest-Turkije trof.

De U.S. Geological Survey mat de aardbeving van maandag op 7,8. Uren later sloeg er een weer toe met een kracht van 7,5 op meer dan 100 kilometer afstand. Een ambtenaar van de Turkse rampenbestrijdingsdienst zei dat het een nieuwe aardbeving was, geen naschok, hoewel de gevolgen niet meteen duidelijk waren. Na de twee aardbevingen werden honderden naschokken verwacht, vertelde Orhan Tatar aan verslaggevers.

Duizenden gebouwen werden ingestort in een groot gebied dat zich uitstrekte van de Syrische steden Aleppo en Hama tot het Turkse Diyarbakir, meer dan 330 kilometer naar het noordoosten. Een ziekenhuis stortte in de mediterrane kustplaats Iskenderun in, maar slachtoffers waren niet onmiddellijk bekend, zei zijn vicepresident, Fuat Oktay.

Televisiezenders in Turkije zonden beeldschermen uit die in vier of vijf waren opgedeeld, met live verslaggeving van reddingsacties in de zwaarst getroffen provincies. In de stad Kahramanmaras haalden reddingswerkers twee kinderen levend uit het puin, waarvan er één op een brancard op de besneeuwde grond lag.

Hulpaanbiedingen - van zoek- en reddingsteams tot medische voorraden en geld - stroomden binnen uit tientallen landen, evenals de Europese Unie en de NAVO.

De schade die te zien is op foto's van de getroffen gebieden wordt meestal geassocieerd met een aanzienlijk verlies aan mensenlevens - terwijl bitter koude temperaturen en de moeilijkheid van het werken in door burgeroorlog geteisterde gebieden de reddingspogingen alleen maar zullen bemoeilijken, zei Dr. Steven Godby, een expert in natuurlijke gevaren aan de Nottingham Trent University.

In Turkije veroorzaakten mensen die probeerden de door de aardbeving getroffen gebieden te verlaten verkeersopstoppingen, wat de inspanningen van noodhulpteams belemmerde die probeerden de getroffen gebieden te bereiken. De autoriteiten drongen er bij de bewoners op aan de weg niet op te gaan. Moskeeën in de regio werden geopend om onderdak te bieden aan mensen die bij temperaturen rond het vriespunt niet in staat waren om terug te keren naar hun beschadigde huizen.

De aardbeving heeft het beroemdste monument van Gaziantep, het historische kasteel bovenop een heuvel in het centrum van de stad, zwaar beschadigd. Delen van de muren van de forten en wachttorens zijn met de grond gelijk gemaakt en andere delen zijn zwaar beschadigd, zo bleek uit beelden uit de stad.

In Diyarbakir vormden honderden reddingswerkers en burgers rijen over een berg wrakstukken, waarbij ze gebroken stukken beton, huishoudelijke bezittingen en ander puin lieten vallen terwijl ze op zoek waren naar vastzittende overlevenden terwijl graafmachines door het puin eronder groeven.

In het noordwesten van Syrië zorgde de aardbeving voor nieuwe ellende in de door de oppositie gecontroleerde enclave rond de provincie Idlib, die al jaren wordt belegerd, met frequente luchtaanvallen door Rusland en de regering. Het gebied is voor alles afhankelijk van een hulpstroom uit het nabijgelegen Turkije, van voedsel tot medische voorraden.

De Syrische burgerbescherming van de oppositie beschreef de situatie daar als "rampzalig".

Osama Abdelhamid, die werd behandeld voor verwondingen in een ziekenhuis in Idlib, zei dat de meeste van zijn buren stierven. Hij zei dat hun gedeelde vier verdiepingen tellende gebouw instortte net toen hij, zijn vrouw en drie kinderen naar de uitgang renden. Een houten deur viel op hen neer en fungeerde als een schild. "Ik was herboren, godzijdank", zei hij.

In het kleine door de rebellen bezette stadje Azmarin in de bergen bij de Turkse grens werden de lichamen van verschillende dode kinderen, in dekens gewikkeld, naar een ziekenhuis gebracht.

Het directoraat-generaal van Oudheden en Musea in Syira zei dat de aardbeving enige schade heeft aangericht aan de door de kruisvaarders gebouwde Markab, of Wachttoren-kasteel, op een heuvel met uitzicht op de Middellandse Zee. Een deel van een toren en delen van enkele muren stortten in.

De USGS zei dat de aardbeving ongeveer 33 kilometer van Gaziantep was gecentreerd en zich op 18 kilometer diepte heeft voorgedaan.

Meer dan 1.000 mensen werden gedood in 10 Turkse provincies, met ongeveer 7.000 gewonden, volgens de rampenbestrijdingsdienst van het land. Het dodental in door de regering gecontroleerde gebieden van Syrië is opgelopen tot meer dan 370 mensen, met ongeveer 1.000 gewonden. In door rebellen bezette gebieden kwamen volgens de Witte Helmen meer dan 200 mensen om het leven, hoewel de medische organisatie SAMS het aantal op meer dan 135 schatte; beiden zeiden dat er honderden gewond waren.

Huseyin Yayman, een wetgever uit de Turkse provincie Hatay, zei dat verschillende van zijn familieleden vastzaten onder het puin van hun ingestorte huizen. "Er zijn zoveel andere mensen die ook vastzitten", vertelde hij telefonisch aan de televisiestation HaberTurk. "Er zijn zoveel gebouwen beschadigd. Mensen zijn op straat. Het regent, het is winter."
Advertenties

Saturday 18 May
Friday 17 May
Thursday 16 May