Marronomics: 13 KM road ahead voor West Klaaskreek
20 Dec 2022, 05:22
foto


De grondgedachte achter Marronomics is 3V: Verandering, Verbetering en Verheffing. Pas als hieraan concreet invulling wordt gegeven, komt er economische ontwikkeling in het binnenland van Suriname die leidt tot Verheffing. Verandering in vele facetten o.a. gedrag en Verbetering in de aanpak van voorgenomen projecten zijn de sleutel tot succes. Weten waar je naar toe wilt, een goed uitgekiende strategie en transparantie in alle opzichten.

Dit is hoe de stichting Landbouw Ontwikkeling Klaaskreek En Omgeving (LOKEO) te werk gaat bij het project West Klaaskreek waarbij uiteindelijk een compleet nieuw en modern dorp moet verrijzen met AgriBusiness als productie strategie. Voedselzekerheid, zelfvoorzienend zijn, werkgelegenheid  en vervolgens de stap maken naar export (Barbados en meer). Het is een lange weg maar een begaanbare. De realiteit is dat er concrete stappen hiertoe worden gezet.
Deze week wordt aangevangen met het aanleggen van 13 km aan wegen w.o. een 3 km hoofdweg in het project West Klaaskreek.

De andere kilometers moeten leiden tot ontsluiting van percelen van (toekomstige) perceelhouders die AgriBusiness activiteiten gaan ontplooien. Van kleinschalige landbouw (kostgrond model) tot arealen van vele hectares. Marronomics te West Klaaskreek is ook onder de aandacht gekomen van de Canadese ambassade via het Ministerie van Openbare Werken die eveneens te kennen hebben gegeven deze ontwikkeling in het binnenland te (onder)steunen en fysiek daar aanwezig willen zijn. Dank aan ambassadeur Mark Berman voor het gepleegde bezoek en de positieve grondhouding voor verdere beraadslaging over aan te bieden (financiële) ondersteuning via het Canadian Fund for Local Initiatives.

De start van de aanleg van 13 km aan wegen is een mijlpaal met verstrekkende gevolgen en hoge verwachtingen: van de kant van LOKEO, de perceelhouders en stakeholders. Het proces er naar toe echter was hobbelig, maar met de financiële ondersteuning van SEMIF (Suriname Environmental and Mineral Fund) zijn middelen ter beschikking gekomen.  Het is te prijzen dat ondernemers die beschikken over materieel voor de ontsluiting van bos en de aanleg van wegen het hobbelig proces samen met LOKEO hebben willen doorlopen.

Geld verdienen was niet het enige motief, maar deelgenoot zijn van een onomkeerbaar proces was net zo belangrijk. Hetzelfde geldt voor een club van een jong en enthousiast architectenbureau die om dezelfde reden zich heeft aangesloten bij Marronomics West Klaaskreek. Ontwerpen te West Klaaskreek biedt de mogelijkheid je als architect te onderscheiden t.o.v. projecten in de kustvlakte waar het relatief vlak is. Het is precies deze verandering en verbetering die Marronomics West Klaaskreek anders dan “normaal” maakt en karakteriseert als “handen uit de mouwen en de blik vooruit”.

De strategie van partnerschappen langs verschillende lijnen- ontwerp, bouw, financiering, kennis, (landbouw)productie, processing en ga zo maar door, moet leiden tot een binnenland met geloof in eigen kunnen. Dit, ondanks het wispelturige gedrag van instanties en instituties die een rol van betekenis te spelen hebben in de ontwikkeling van het binnenland. Speciale aandacht in de strategie van partnerschappen is er nodig voor financieringsmodaliteiten. Het West Klaaskreek project heeft naast werk- en investeringskapitaal behoefte aan o.a. seed money en middelen voor capaciteitsontwikkeling om de nodige meters te maken.

Een project van een omvang van ruim 2000 ha te ontwikkelen gebied, heeft behoefte aan een degelijke en deugdelijke organisatie in alle facetten.  Van governance tot compliance, uitvoering en verantwoording. Ook voor het aantrekken van projectgelden, als één van de financieringsmodaliteiten, is capaciteit nodig. De urgentie en het tempo van handelen om financieringsmodaliteiten voor elkaar te krijgen, mogen een paar tandjes hoger.

Het West Klaaskreek project en Marronomics zijn op de goede weg. 2023 biedt weer ruimschoots de tijd om forse en betekenisvolle stappen te zetten. LOKEO neemt haar verantwoordelijkheid en de gestelde ambitie serieus. Het verdient niets anders dan medewerking, tempo maken en talenten die zich beschikbaar stellen, al dan niet via partnerschappen, te laten bloeien. De Verheffing wordt langzaam een feit.

Hugo Esseboom
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May