Hoger beroep 8 decemberzaak moet opnieuw als wraking terecht is
17 Dec 2022, 00:00
foto
De raadkamer bestaat uit fungerend president, Dinesh Sewrattan (midden), geflankeerd door de rechters Anand Charan en kolonel Dennis Kamperveen.


Indien de wraking van de militaire rechter, kolonel Dennis Kamperveen, wordt toegewezen door de raadkamer van het Hof van Justitie, zal het hoger beroep in de 8 decemberzaak opnieuw moeten beginnen. De advocaat van de vijf verdachten, Irvin Kanhai, heeft vrijdag de rechter gewraakt omdat zijn cliënten hem niet onpartijdig vinden. Kanhai voerde aan dat André Kamperveen - die samen met 14 anderen vermoord is op 8 december 1982 - en de rechter Dennis Kamperveen, neven zijn. Zij hebben dezelfde grootvader.

Kanhai zei op de zitting dat Kamperveen bij de plaatselijke oriëntatie in Fort Zeelandia slechts vragen gesteld heeft over waar André Kamperveen was toen hij een verklaring moest tekenen. Hij zou niet geïnteresseerd zijn in andere slachtoffers. Er is volgens de advocaat toen onderzoek gedaan naar de familierelatie tussen de Kamperveens. Kanhai merkte tegenover journalisten op dat de wet ruimte laat om een incident in alle fasen van het proces op te werpen. Hij heeft daar gebruik van gemaakt, omdat zijn cliënten twijfels hebben gekregen over de onpartijdigheid van de rechter.

De fungerend president van de raadkamer, Dinesh Sewrattan, legde na een schorsing van ruim een uur, bij de hervatting van de zitting uit wat de procedure is. Over de wraking zal een nieuwe raadkamer een oordeel vellen. Daarin zal Kamperveen geen zitting hebben. In de tussentijd zal het onderzoek ter terechtzitting worden geschorst. De rechter deelde mee dat het in de bedoeling ligt om binnen niet al te lange tijd het besluit over de wraking te nemen.

Sewrattan zal de president van het Hof van Justitie op de hoogte stellen van de situatie, omdat voor de nieuwe kamer die over de wraking moet beslissen, een nieuw lid moet worden aangewezen. Voorlopig moet er een pas op de plaats gemaakt worden in de hogerberoepszaak. Het lag in de bedoeling dat gisteren de verdachten nader verhoord zouden worden. Hoofdverdachte Desi Bouterse had een medische verklaring waaruit blijkt dat hij zes dagen rust moet houden in isolatie. Benny Brondenstein ondergaat een chemokuur en is niet in staat te praten. Iwan Dijksteel, Ernst Geffery en Stephanus Dendoe waren wel aanwezig, maar tot een inhoudelijke behandeling is het niet gekomen door de wraking van de militaire rechter.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April