Column: Wordt het buigen of barsten?
13 Dec 2022, 00:59
foto


Na 10 jaar onafgebroken aan de macht te zijn geweest, is de NDP nog steeds niet hersteld van de verkiezingsklap in 2020. Hoewel in de partij belangrijke neuzen de andere kant opkijken, drukt partijvoorzitter Desi Bouterse nog steeds zijn paarse stempel diep in de inkt. Hij is erin geslaagd om via het Centraal Politiek Orgaan in het zadel te blijven en het briesende paard op het schaakbord te houden.

Er komt nog geen verkiezing in de NDP. Bouta wil desnoods vanuit Santo Boma de partij leiden. In deze moderne tijd moet het mogelijk zijn. Tot twee jaar na de verkiezing - 2027 - zal hij de leiding van de partij hebben. Er wordt heel strategisch gemoved. Vrijdag gaat de hoger beroepszaak voor, waarbij de vijf verdachten verder verhoord zullen worden. De verwachting is dat de zaak in de eerste helft van het komende jaar moet zijn afgerond.

Bouterse c.s. zijn twee keer al veroordeeld voor vijftienvoudige moord. Zijn laatste strohalm is het Hof van Justitie die een oordeel moet vellen of de twee eerdere veroordelingen terecht of onterecht zijn. Indien in hoger beroep Bouterse veroordeeld wordt, dan is er een theoretische mogelijkheid om uit de gevangenis te blijven. Dan zou de president op basis van artikel 109 van de grondwet gratie kunnen verlenen. Maar hij is verplicht het oordeel van de rechtbank die het vonnis uitgesproken heeft, te horen!

De president en minister Krishna Mathoera die op 8 december namens hem gesproken heeft bij de herdenking van 40 jaar Decembermoorden, hebben benadrukt dat de roep om gerechtigheid groot is. Straffeloosheid en rechteloosheid mogen nooit de norm zijn, al gaat het om regeringsleiders, zei de bewindsvrouw. In dezelfde grondwet worden de grondrechten van burgers gewaarborgd. Gratie geven is dus niet een eenvoudige zaak.

2023 wordt het jaar van de rechtsstaat, waarbij confrontatie niet zal uitblijven. Coalitiepartners Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo hebben - toen ze in de paarse regering zaten - publiekelijk Bouterse vergeven. Hij kreeg amnestie van ze, maar deze omstreden wet is intussen buiten werking door de uitspraak van het Constitutioneel Hof. De moves op het schaakbord worden door partijen in kalm beraad genomen. De paarse koning is duidelijk in gevaar en zal schaak komen te staan. Zal hij buigen voor de rechtsstaat of wordt het barsten...

Nita Ramcharan

P.S. Het ultimatum van een week van vicepresident Ronnie Brunswijk is voorbij. Melvin Linscheer is nog steeds veiligheidsadviseur van de president.
Advertenties

Saturday 22 June
Friday 21 June
Thursday 20 June