Somohardjo: Conceptwet af over sancties niet registreren
02 Dec, 12:30
foto
Ambtenaren melden zich massaal aan bij Binnenlandse Zaken om zich te registeren. Er is een lange rij bij het ministerie.


Het loopt storm bij de registratie bij Binnenlandse Zaken sinds minister Bronto Somohardjo heeft aangekondigd dat wie niet geregistreerd is, geen salaris meer zal krijgen na 31 december. De bewindsman heeft behoorlijk wat kritiek gekregen over deze uitspraak, die niet op de wet is gebaseerd. Somohardjo zegt aan Starnieuws dat er een initiatiefwet wordt voorbereid om deze kwestie te regelen. "Niet registreren is een plichtsverzuim en daartegenover moeten er sancties komen", zegt hij. Er is al afstemming gepleegd met Assembleevoorzitter Marinus Bee hierover.

De registratie van ambtenaren vindt landelijk plaats en duurt tot 31 december. Somohardjo vindt het jammer dat mensen zo lang in de rij komen staan, terwijl de registratie ook online kan plaatsvinden. "In vijf minuten is het al rond. Ik zie niet alleen oudere maar ook jonge ambtenaren in de rij staan. Ik hoop dat meer mensen gebruik maken van de online mogelijkheid", zegt Somohardjo. Naast de registratie bij Binnenlandse Zaken wordt ook de mobiele unit ingezet in districten en diverse plekken. Veel mensen maken daar ook gebruik van.


De initiatiefwet om de sanctie op te nemen als mensen zich niet registreren is in concept af, zegt de bewindsman. Hij vraagt zich af waarom sommige ambtenaren problemen ermee hebben. De registratie is belangrijk volgens Somohardjo om het bestand op te schonen. Mensen die niet aan het werk komen of zelfs in het buitenland zijn, komen nog voor op de loonlijst. Deze registratie zal ordening brengen in de overheidsadministratie.

"Ik snap de bezorgdheid van sommige personen dat er geen wettelijk grondslag zou zijn voor de registratie maar ze kunnen er gerust vanuit gaan dat deze er zal zijn wanneer de sancties ingaan. Nu de regering samen met het parlement de durf laat zien om de overheid te herstructureren, vraag ik eenieder ondersteuning want het is niet eerlijk dat het overgrote deel van de ambtenaren wel harde werkers zijn en dat een klein gedeelte dat moedwillig thuiszit nu het hardst schreeuwen omdat aan de belangen word gekomen. Dat ga ik niet langer tolereren", stelt de bewindsman.
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November