Banken mitigeren groot aandeelhoudersrisico
Op de aandeelhoudersvergadering heeft een kleine minderheid van aandeelhouders geprobeerd om haar wil aan de overige aandeelhouders op te dringen. Hiervoor is alles uit de kast gehaald, waaronder geen goedkeuring verlenen aan de jaarrekening, geen decharge aan de directie en raad van commissarissen en afwijzing van door andere aandeelhouders voorgedragen commissarissen. Dat die kleine minderheid rondom een grote verzekeringsmaatschappij niet succesvol is geweest is vooral omdat het voor vele van de overige aandeelhouders en bij de stemmingen bleek zelfs een ruime volstrekte meerderheid. Evident was dat de Hakrinbank het slachtoffer was geworden van grote belangenconflicten waarvoor de directeur het gelag moest betalen. Het was voor velen duidelijk dat de verzekeringsmaatschappij-aandeelhouder heeft geprobeerd om ‘wraak’ te nemen op de Hakrinbank in verband met het afwentelen van het Panaso/Blauwmeer verlies van U$ 20 miljoen op de DSB Bank.
Het blauwmeer terrein (circa 550ha), ook wel het Accaribo project genoemd was eigendom van Panaso N.V., een 100% dochtermaatschappij van DSB-Assuria Vastgoed Mij N.V., welke vennootschap voor 51% eigendom is van Assuria en voor 49% eigendom van DSB Bank. Ook is Assuria belast met de directievoering.
In 2019 heeft Assuria N.V., als directievoerder van Panaso N.V. het terrein verkocht aan de CBvS. De koopsom bedroeg US$ 20 miljoen. Het bleek echter dat er een gebrek aan de titel op het terrein was, waardoor Panaso N.V. het terrein niet kon leveren aan de Centrale Bank van Suriname. Ook was de koop in strijd met de Bankwet. Het gebrek aan de titel bracht met zich mee dat er feitelijk iets was verkocht dat men juridisch niet bezat. Uit bepaalde overwegingen van het CBS-Clairfield vonnis in België kan gehaald worden dat de tegenpartij (i.c. Clairfield) ook verantwoordelijk geacht wordt om de legitimiteit van de transactie te beoordelen in relatie tot wettelijke taak van de Centrale Bank. Naar analogie hiervan kan Assuria eveneens verwijtbaar handelen worden verweten voor het in strijd met de Bankwet verkopen van het Blauwmeer terrein aan de Centrale Bank. Het handelen van Assuria lijkt op gespannen voet te staan met de anti corruptiewet in ons land die beoogd te voorkomen dat derden de Staat of haar instituten en daarmee de samenleving, benadelen. Iedere Surinamer kan het Openbaar Ministerie vragen om een onderzoek hiernaar in te stellen.
Hiermee hield het bedenkelijk handelen niet op. Toen de nieuw aangetreden governor weigerde om, vanwege de boven aangehaalde redenen, uitvoering te geven aan de transactie had Assuria kennelijk voldoende macht over de DSB Bank dat laatstgenoemde het volledige verliesrisico van U$ 20 miljoen van de Panaso/Blauwmeer transactie ook wel Accaribo project genoemd voor haar rekening nam. Dit hoewel Assuria een belang van 51% in de joint venture heeft. Vanwege het verzet van de Hakrinbank als aandeelhouder van de Surinaamsche Bank is dit uiteindelijk niet succesvol geweest en is de jaarrekening van de DSB Bank thans gecorrigeerd. Uiteindelijk was Assuria gedwongen om zich, confom de omvang van haar belang in de joint venture, aansprakelijk te stellen voor 51% van het verliesrisico. Hierdoor verbeterde het financieel resultaat en vermogen van de DSB Bank met US$ 10,2 miljoen. Het mag nooit meer gebeuren dat een aandeelhouder zoveel macht heeft over een bankinstelling dat zij op een dergelijke wijze deze bankinstelling kan benadelen, eigenlijk crue gezegd leegplunderen.
Recentelijk is ook naar buiten gekomen dat de directie van Assuria voor de transactie met de Centrale Bank reeds door een onafhankelijke notaris was geïnformeerd over het gebrek aan titel van het Blauwmeer ofwel Accaribo terrein. Dit betekent dat Assuria mogelijk bewust een verkooptransactie met de Centrale Bank is aangegaan, terwijl de directie ervan op de hoogte was dat zij iets verkocht, namelijk het eigendom van het terrein, terwijl zij daar juridisch niet over beschikte. Dit betekent feitelijk dat het de schijn heeft dat de directie zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting. Immers, iets verkopen aan een ander terwijl je weet dat je niet de eigenaar bent, kan gedefinieerd worden als willens en wetens oplichten.
Mr. Jennifer van Dijk-Silos
Vandaag
-
07:31
Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
-
05:33
Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
-
03:47
China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
-
02:45
Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
-
00:48
Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
-
00:00
Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Gisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden
Eergisteren
- Santokhi en Simons voeren overleg over soepele machtsoverdracht
- Ex-man valt vrouw aan met houwer en pleegt daarna suïcide
- Petronas voegt Roystonea-2 toe aan offshore boorcampagne in Suriname
- Brics-landen wijzen 'anti-Amerikaanse' beschuldiging van Trump af
- Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe
- Politie zoekt Furjel Leandro Simons voor betrokkenheid drugshandel
- Na verkiezing van met inheemse kalmte licht uitstralende ‘Tante Jenny’:
- VHP zal nieuwe regering opbouwend maar kritisch ondersteunen
- Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire steun
- Ook vandaag regen en onweersbuien
- Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor Suriname
- Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken
- Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk