President buigt zich over continuïteit medische zorg
23 Nov 2022, 20:18
foto
President Chan Santokhi laat zich informeren over het Nationaal Herstelprogramma Gezondheidszorg. De regering zegt dat de continuïteit van de zorg gegarandeerd dient te worden.


De zorgsector is een wezenlijk onderdeel van het Nationaal Herstelplan Gezondheidszorg. Het is de regering menens de continuïteit van de medische dienstverlening te garanderen. Om zich omstandig te laten informeren heeft de regering frequent overlegmomenten met hoofdactoren uit de sector. Tegen deze achtergrond is een delegatie van het Herstelplan, te weten programmadirecteur Marc Sprenger, minister Amar Ramadhin, adviseur Rakieb Khudabux en andere deskundigen van het Herstelplan ontvangen door president Chan Santokhi.

Het voornaamste agendapunt was volgens minister Ramadhin een update van het Herstelplan, waarvan de zorgcontinuïteit een zeer bijzonder onderdeel is. Het gaat hier voornamelijk om de wijze waarop het ministerie van Volksgezondheid aan de hand van het Herstelplan de acute problemen in de zorg zal oplossen. Daarnaast zal het departement ook de continuïteit van zowel de basale als acute zorg garant moeten stellen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Tijdens het onderhoud met het staatshoofd is een aantal vraagstukken de zorg rakende besproken, met name de basiszorgwetgeving en de voortgang van de basiszorg. Voor wat betreft het herstel van de zorg en de garantstelling van een aantal elementen binnen de zorg is afgesproken dat er op korte termijn projectdossiers zullen worden ingediend, voornamelijk ter garantstelling van de super specialistische zorg en de continuïteit daarvan.

Partijen hebben ook de inzet van de SRD 100 miljoen die in augustus beschikbaar is gesteld voor de gezondheidszorg besproken. Ramadhin zegt dat de betalingen hieruit goed binnen te lopen. In ieder geval is van een aantal instellingen reeds facturen ontvangen, die betaald zullen worden door het ministerie van Financiën en Planning. Dit departement zal binnenkort samen met Volksgezondheid, de Nationale Ziekenhuisraad en het Staatsziekenfonds deel uitmaken van een ander overleg met de regering. “Dat vindt ook heel snel plaats”, zegt minister Ramadhin.
Advertenties