Vrachtwagenbom raakt brug naar de Krim
08 Oct 2022, 14:33
foto
Een helikopter laat water vallen om het vuur te stoppen op de Krim-brug die het Russische vasteland en het Krim-schiereiland verbindt over de Straat van Kertsj. (Foto: AP)


Een explosie vandaag, zaterdag, veroorzaakte de gedeeltelijke ineenstorting van een brug die het Krim-schiereiland met Rusland verbindt, waardoor een belangrijke aanvoerader voor de haperende oorlogsinspanning van het Kremlin in Zuid-Oekraïne is beschadigd. De Russische autoriteiten zeiden dat een vrachtwagenbom de ontploffing heeft veroorzaakt en dat drie mensen zijn omgekomen.

De voorzitter van het door het Kremlin gesteunde regionale parlement van de Krim beschuldigde Oekraïne er onmiddellijk van achter de explosie te zitten, hoewel Moskou geen schuldige heeft genoemd. Oekraïense functionarissen hebben herhaaldelijk gedreigd de brug aan te vallen en sommigen prezen de vernietiging, maar Kiev stopte met het opeisen van de verantwoordelijkheid.

De explosie dreigde een scherpe escalatie in Ruslands acht maanden durende oorlog te veroorzaken, waarbij sommige Russische wetgevers de Russische president Vladimir Putin opriepen om als vergelding een "terrorismebestrijdingsoperatie" af te kondigen, waarbij de term "speciale militaire operatie" werd afgeschaft die de reikwijdte van de gevechten had gebagatelliseerd tot gewone Russen.

Een dergelijke stap zou door het Kremlin kunnen worden gebruikt om de bevoegdheden van veiligheidsdiensten verder uit te breiden, bijeenkomsten te verbieden, de censuur aan te scherpen, reisbeperkingen in te voeren en een gedeeltelijke militaire mobilisatie uit te breiden die Putin vorige maand had bevolen.

Uren na de explosie kondigde het Russische ministerie van Defensie aan dat het hoofd van de luchtmacht, generaal Sergei Surovikin, zou worden benoemd tot commandant van alle Russische troepen die in Oekraïne vechten. Het was de eerste officiële benoeming van één commandant voor alle Russische troepen in Oekraïne.

Surovikin, die in de zomer de leiding had gekregen over de Russische troepen in Zuid-Oekraïne, had de Russische troepen in Syrië geleid en werd ervan beschuldigd toezicht te hebben gehouden op een bruut bombardement dat een groot deel van de stad Aleppo verwoestte.

Moskou blijft echter verliezen op het slagveld lijden.

Op zaterdag kondigde een door het Kremlin gesteunde functionaris in de Oekraïense regio Cherson een gedeeltelijke evacuatie aan van burgers uit de zuidelijke provincie, een van de vier die vorige week illegaal door Moskou werden geannexeerd, te midden van een aanhoudend Oekraïens tegenoffensief. Kirill Stremousov vertelde het door de staat gerunde RIA Novosti-bureau van Rusland dat jonge kinderen en hun ouders, evenals ouderen, konden worden verplaatst naar twee Zuid-Russische regio's omdat Cherson zich "klaar maakte voor een moeilijke periode".

De 19 kilometer lange Kertsj-brug over de Straat van Kertsj die de Zwarte Zee met de Zee van Azov verbindt, is een tastbaar symbool van de aanspraken van Moskou op de Krim en heeft gezorgd voor een essentiële verbinding met het schiereiland, dat Rusland in 2014 annexeerde van Oekraïne. De brug van 3,6 miljard dollar, de langste van Europa, werd in 2018 geopend en is de sleutel tot het ondersteunen van de Russische militaire operaties in Zuid-Oekraïne.

Terwijl Rusland de gebieden ten noorden van de Krim al vroeg tijdens zijn invasie van Oekraïne veroverde en er een landcorridor naartoe bouwde langs de Zee van Azov, dringt Oekraïne met een tegenoffensief om die gebieden terug te winnen.

Het Russische Nationale Anti-Terrorisme Comité zei dat een vrachtwagenbom ervoor zorgde dat zeven treinwagons met brandstof in brand vlogen, wat resulteerde in de "gedeeltelijke ineenstorting van twee delen van de brug". Een man en een vrouw die in een voertuig over de brug reden, kwamen om het leven door de explosie, zei de Russische onderzoekscommissie. Het gaf geen details over het derde slachtoffer of wat er met de vrachtwagenchauffeur is gebeurd.

De ontploffing vond plaats, hoewel alle voertuigen die de brug overstaken, werden gecontroleerd op explosieven door ultramoderne controlesystemen, wat een stroom van kritische opmerkingen trok van Russische oorlogsbloggers die Moskou aanspoorden om wraak te nemen door de Oekraïense civiele infrastructuur aan te vallen.

De vrachtwagen die ontplofte was eigendom van een inwoner van de regio Krasnodar in het zuiden van Rusland. De Russische onderzoekscommissie zei dat onderzoekers het huis van de man hebben doorzocht en de route van de vrachtwagen hebben bekeken.

Trein- en autoverkeer over de brug werd tijdelijk stilgelegd. Het autoverkeer werd zaterdagmiddag hervat op een van de twee verbindingen die intact waren gebleven na de ontploffing, waarbij de stroom in beide richtingen afwisselde en voertuigen een "volledige inspectieprocedure" ondergingen, schreef Sergey Aksyonov, de door Rusland gesteunde regionale leider van de Krim, op Telegram.

Het treinverkeer zal naar verwachting zaterdagavond worden hervat, zei het Russische ministerie van Transport, terwijl de passagiersveerbootverbindingen tussen de Krim en het Russische vasteland zondag opnieuw worden opgestart.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat troepen in het zuiden de nodige voorraden kregen via de landcorridor langs de Zee van Azov en over zee. Het Russische ministerie van Energie zei dat de Krim genoeg brandstof heeft voor 15 dagen.

Putin werd op de hoogte gebracht van de explosie en hij beval de oprichting van een regeringspanel om de noodsituatie aan te pakken.

De voorzitter van het door het Kremlin gesteunde regionale parlement van de Krim gaf Oekraïne de schuld van de explosie, maar bagatelliseerde de ernst van de schade en zei dat de brug snel zou worden gerepareerd.

Leonid Slutsky, hoofd van de commissie buitenlandse zaken in het lagerhuis van het Russische parlement, zei dat "de gevolgen dreigend zullen zijn" als Oekraïne verantwoordelijk is.

Gennady Zyuganov, het hoofd van de Russische Communistische Partij, zei dat de "terreuraanval" zou moeten dienen als een wake-up call. "De langverwachte maatregelen zijn nog niet genomen, de speciale operatie moet worden omgezet in een contraterroristische operatie", zei hij.

Sergei Mironov, het hoofd van de Just Russia-fractie in het parlement, zei dat Rusland moet reageren op de explosie op de brug door belangrijke Oekraïense infrastructuur aan te vallen, waaronder elektriciteitscentrales, bruggen en spoorwegen.

De verklaringen, vooral van Zyuganov en Slutsky, kunnen een besluit van Putin inluiden om een ​​contraterroristische operatie af te kondigen.

De parlementaire leider van de partij van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweerde zaterdag niet dat Kiev verantwoordelijk was, maar leek het te werpen als een gevolg van de overname van de Krim door Moskou. “Russische illegale bouw begint uit elkaar te vallen en in brand te vliegen. De reden is simpel: als je iets explosiefs bouwt, zal het vroeg of laat ontploffen", zegt David Arakhamia, de leider van de Servant of the People-partij.

De Oekraïense postdienst kondigde aan dat het postzegels zou uitgeven ter herdenking van de ontploffing zoals het deed na het zinken van de Moskva, een Russisch vlaggenschip, door een Oekraïense aanval.

De secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad van Oekraïne, Oleksiy Danilov, tweette een video met de Kertsj-brug in brand en een video met Marilyn Monroe die haar beroemde lied "Happy Birthday Mr. President" zong. Putin is vrijdag 70 jaar geworden.

In Moskou zei de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, dat "de reactie van het Kiev-regime op de vernietiging van civiele infrastructuur het terroristische karakter ervan laat zien."

Lokale autoriteiten op de Krim hebben tegenstrijdige verklaringen afgelegd over wat de beschadigde brug zou betekenen voor bewoners en hun vermogen om consumptiegoederen te kopen. Het schiereiland is het hele jaar door een populaire bestemming voor Russische toeristen en de thuisbasis van Sebastopol, een belangrijke stad en een marinebasis. Een Russische toeristenorganisatie schatte dat op het moment van de explosie 50.000 toeristen op vakantie waren op de Krim.

Elders zei de nucleaire waakhond van de VN dat de Oekraïense kerncentrale in Zaporizja haar laatst overgebleven externe energiebron heeft verloren als gevolg van hernieuwde beschietingen en nu vertrouwt op nooddieselgeneratoren.

De ontploffing op de brug vond plaats uren nadat explosies de oostelijke Oekraïense stad Kharkiv begin zaterdag deed schudden, torenhoge rookpluimen de lucht in stuurden en een reeks secundaire explosies veroorzaakten.

Oekraïense functionarissen beschuldigden Rusland ervan Charkov, de op een na grootste stad van Oekraïne, te hebben beschoten met grond-luchtraketten en zeiden dat minstens één persoon gewond was geraakt. De aanvallen waren gericht op twee grotendeels woonwijken, zei de gouverneur.

Het appartement van Tetiana Samoilenko, inwoner van Charkov, vloog in brand tijdens de aanval. Ze zei dat ze in de keuken was toen de ontploffing toesloeg en het glas deed vliegen.
“Nu heb ik geen dak boven mijn hoofd. Ik weet niet wat ik nu moet doen", zei de 80-jarige.

____
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May