Indonesië: Krachtige aardbeving schudt Sumatra
01 Oct, 12:58
foto
De beving op het Indonesische eiland Sumatra had een kracht van 5.9 op de schaal van Richter.


Een sterke en ondiepe aardbeving heeft vandaag, zaterdag, het Indonesische eiland Sumatra geschud. Er is een inwoner overleden en er zijn elf gewonden geregistreerd. Meer dan een dozijn huizen en gebouwen zijn beschadigd geraakt.

De aardbeving met een kracht van 5,9 deed zich volgens de U.S. Geological Survey ongeveer 40 kilometer ten noordoosten van Sibolga, een kustplaats in de provincie Noord-Sumatra, voor. Het was 13 kilometer diep.

De aardbeving vóór zonsopgang werd gevolgd door twee naschokken van 5,0 op de schaal van Richter.

Een 62-jarige man stierf aan een hartaanval terwijl hij vluchtte uit het dorp Tarutung, dat het dichtst bij het epicentrum ligt, zei de lokale politiechef Johanson Sianturi. Elf mensen zijn gewond geraakt en minstens 15 huizen en gebouwen zijn beschadigd in het dorp. De autoriteiten waren nog bezig met het onderzoeken van de volledige omvang van de schade.

Op beelden die zijn vrijgegeven door de National Disaster Mitigation Agency, is te zien hoe verschillende bewoners een gewonde met een busje naar een ziekenhuis evacueerden, terwijl paniekerige stemmen om hulp schreeuwden. Het bureau toonde ook verschillende mensen die werden behandeld en muren die waren gebarsten door de aardbeving.

Indonesië, een enorme archipel van meer dan 270 miljoen mensen, wordt vaak getroffen door aardbevingen, vulkaanuitbarstingen en tsunami's vanwege de ligging op de "Ring of Fire", een boog van vulkanen en breuklijnen in het Pacific Basin.

In februari kostte een aardbeving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter ten minste 25 mensen het leven en raakten meer dan 460 gewond in de provincie West-Sumatra. In januari 2021 kostte een aardbeving met een kracht van 6,2 meer dan 100 mensen het leven en raakten bijna 6.500 gewond in de provincie West-Sulawesi.

Een krachtige aardbeving en tsunami in de Indische Oceaan in 2004 kostte bijna 230.000 mensen het leven in een dozijn landen, de meesten in Indonesië.

Advertenties

Saturday 28 January
Friday 27 January
Thursday 26 January
Wednesday 25 January