Natio lijdt ruime nederlaag tegen PEC Zwolle
26 Sep 2022, 16:27
Doelman Warner Hahn die de eerste helft tijdens de wedstrijd in Zwolle in het doel stond. (Foto: Diederik Samwel)

Het Surinaamse elftal heeft maandagmiddag met 5-0 verloren van PEC Zwolle, de koploper uit de Nederlandse Keuken Kampioen Divisie. De uitslag zegt alles over de tweede helft maar is ronduit geflatteerd voor wie de eerste helft heeft gezien. Daarin kwam Suriname tot vlotte combinaties, gevaarlijke counters en grote kansen voor de flankspelers Jamilhio Rigters en Ivenzo Comvalius. Ook spits Mitchel te Vrede kwam een paar keer net een paar centimeter te kort om af te ronden.

Doelman Warner Hahn voelde zich na afloop dan ook zwaar teleurgesteld. "Mensen kijken vooral naar de eindstand en dan denken ze dat we helemaal ondersteboven zijn gespeeld. Maar vóór rust waren we op zijn minst gelijkwaardig. We hadden de beste kansen en met een beetje koelbloedigheid gaan we met een voorsprong de rust in."

Hahn werd in de pauze  tijdens de wedstrijd in Zwolle, Nederland, gewisseld voor Ishan Kort van Jong Sparta. Daarna sloop er onrust in het spel van natio. De jonge doelman probeerde na een geblokkeerd schot op het doel een hoekschop te voorkomen maar raakte daarbij de controle over de bal kwijt. Om te voorkomen dat een van de Zwolse aanvallers zou scoren veroorzaakte hij een strafschop. Nadat die werd benut werd het Surinaamse spel steeds slordiger. Er was geregeld balverlies op het middenveld en in de verdediging, waar de Zwollenaren optimaal van profiteerden. Zo liep de score binnen een half uur op tot 5-0 voor de thuisploeg.

Volgens Hahn lag het ook aan een paar omzettingen bij PEC dat natio de wedstrijd uit handen gaf. "Ze gingen achterin één op één spelen en daar hadden wij geen antwoord op. Ze waren bovendien een stuk feller. En laten we verder niet vergeten dat dit een goed ingespeelde en fysiek sterke ploeg is. Met name voor de jongens uit de Surinaamse competitie wordt het dan heel zwaar."

In de tweede helft bracht Winter behalve Dion Malone, die tegenwoordig bij Karmiotissa in de hoogste klasse op Cyprus speelt, vier ‘lokale’ internationals in het veld: Jeamy Naana, Gilberto Cronie, Miquel Darson en Zerguinho Deira. Kenneth Paal, Ridgeciano Haps, Comvalius en later ook Diego Biseswar gingen naar de kant.

Inclusief Roscello Vlijter die tot zijn vijftiende in Suriname speelde, vormde natio een combinatie-elftal van profs, semi-profs en amateurs. Winter moest sowieso improviseren met zijn opstelling omdat Jeredy Hilterman, Kelvin Leerdam en Florian Jozefzoon de afgelopen dagen geblesseerd het trainingskamp verlieten. De bondscoach was toch al niet in staat om zijn ideale basiselftal te laten aantreden na de eerdere afzeggingen van Tjaronn Chery, Myenty Abena, Leandro Kappel, Yanic Wildschut en Sheraldo Becker.

Winter zelf hechtte weinig waarde aan de uitslag. Voor hem was het een leerzaam duel en hij vond het sowieso mooi om deze selectie een week lang te kunnen meemaken. Binnenkort maakt hij bekend of hij doorgaat als bondscoach.