Post Utrecht uit het donker
24 Sep 2022, 20:52
foto
Vp Ronnie Brunswijk en dc Senrita Gobardhan doen een plengoffer bij de eerste elektriciteitspaal te post Utrecht.


Voor de bewoners van het dorp Post Utrecht in Nickerie was het vrijdag een bijzondere dag. Vicepresident (vp) Ronny Brunswijk was afgezakt naar Nickerie om met een druk op de knop het dorp Post Utrecht van elektriciteit te voorzien.

De vp vond het een eer om deze handeling in het inheemse dorp te verrichten. "Het doet mij goed om mensen van achtergestelde dorpen ook blij te maken". Hiermee zullen de ontwikkelingskansen van het dorp worden vergroot. Brunswijk gaf aan dat het zijn wens is dat het binnenland evenals andere delen van Suriname tot ontwikkeling worden gebracht. "Wij zullen als regering ons best doen om dat te realiseren".

Post Utrecht is een inheemse dorp dat ligt aan de linkeroever van de Nickerierivier, nabij het ressort Wageningen en telt ongeveer 90 inwoners.

"Wij hebben nu 1x24 uur elektriciteit. Dus geen kokolampoe meer. Het dorp zal niet meer donker zijn en is met de verlichting uit zijn isolement gehaald", stelde  groot basja Sinandan Lewis, vrijdag bij de ingebruikname van het elektriciteitsnet.

Voor zowel het dorpshoofd Dorothy Marius als de projectleider van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (Vids), Carla Madsian is een langgekoesterde droom in vervulling gegaan. De bewoners van Post Utrecht kloppen volgens Madsian al jaren aan bij de EBS. "Geduldig hebben zij gewacht en nu is het zover".

Districtscommissaris Senrita Gobardhan vertelde dat zij na haar aantreden het dorp heeft bezocht en vond dat in een moderne wereld elektriciteit niet meer mag ontbreken. Samen met dorpskapitein Dorothy Marius en de bewoners is toen vergaderd over het elektrificatieproject. De bewoners is toen om begrip, medewerking en geduld gevraagd en vandaag is het zover. " Dit is uw beloning. Geduld is een schone zaak" , zei de dc.

Sonja Sabajo (33) zegt aan Starnieuws dat ze nooit had verwacht dat deze dag zou komen."Wij worden altijd in een vergeethoek geplaatst. Ik wil mijn ogen niet geloven. Het lijkt voor mij een droom. Ik ben blij dat de regering toch aan ons heeft gedacht". Ook Sylvie, B. (38) die was verhuisd naar Wageningen zal binnenkort teruggaan naar haar dorp. "Mijn kinderen kunnen nu vrij studeren".

De aanleg van het elektriciteitsnet te Post Utrecht is tot stand gekomen door een samenwerking met de Vids, de EBS en het dorpsgemeenschap. De Europese Unie heeft het project betaalt uit het Indigenous Navigator project dat van 2017 tot 2021 is uitgevoerd door de Vids.
Advertenties

Wednesday 06 December
Tuesday 05 December
Monday 04 December